Kılıçkuyruk - (Xiphophorus Hellerii)

Konusu 'Akvaryum Ve Deniz Canlıları' forumundadır ve hasan63urfa tarafından 12 Şubat 2013 başlatılmıştır.

  1. hasan63urfa

    hasan63urfa New Member Üye

    Erkeklerin kuyruklarındaki kıl benzeri uzantıdan dolatı bu ismi almışlardır. Nadir olarak dişilerdede bu uzantıya rastlanır. Normalde dişilerde çok milimetrik bir çıkış gözlemlenebilir.
    Diğer türlere karşı barışçıl bir türdür ama bazen kendi türünün erkekleri arasında agresiflik gözlemlenebilir.Bu bağlamda aynı akvaryumda 1 veya 2 erkek tutulması önerilir.Bu akvaryum hacmine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
    Çok fazla büyüyebildiklerinden geniş akvaryuma ihtiyaç duyarlar.Dişiler 10-12 cm ye kadar boy atabilmekte ,ama erkekler kuyruk dahilinde 15 cm ye kadar gelişebilmektedir. Dişilere nazaran vücut formları daha incedir.Sert sudan hoşlanırlar, ama hertürlü su şartında yaşamaya adapte olabilirler. Onları mutlu etmek istiyorsanız ve akvaryumunuz bitkisizse akvaryumunuza her 10 litreye 1 çay kaşığı tuz atmanız yeterlidir. Geniş ve bitkili akvaryumlardada gayet mutlu yaşarlar. Akvaryumun bitkili olması üretim için çok gerekli bir etkendir.
    Tropikal canlılar olduklarından su sıcaklığının 25 derecenin altına düşmemesine dikkat etmeniz gerekir.Yaşayabileceği uygun sıcaklık aralığı 27 -32 dir.Sıcaklığın etkilediği diğer bir durum doğurma periodlarıdır. Sıcaklık ne kadar artarsa o kadar kısa periodlarda doğum gerçekleşir.Bu bağlamda balığı haşlamanında alemi yoktur ,standartlar dahilinde kademeli olarak sıcaklığı 32 derecelere çekebilirsiniz. Ortalama 4-6 hafta arasında doğururlar.
    Her türlü yemi severek tüketirler.Özellikle yüzey yemlerini tercih ederler.Ağırlık olarak etobur beslenmeleri daha iyi olacaktır.
    Kılıçkuyruklar canlı doğuranlar grubundandır.Tam yetişkin bir birey 80-100 arası yavru verebilir.Dişi ile erkek arasındaki ayrım anal yüzgeç ile de mümkündür ,erkeğin anal yüzgeci yuvarlanmış ,çubuk gibi görünmektedir. Buna gonopod denir. Dişilerde bu organ bulunmaz. O kısımda sadece 1 çift yüzgeç bulunur.
    Kendi yavrularını yememeleri için sık bitkilendirmek faydalı olacaktır.Bu sayede daha fazla yavru hayatta kalabilecektir.Bazen yavruluk kullananlar olur ,bunu önermiyorum. Bu genellikler dişi bireyin strese girmesine neden olur. Bunun akabinde hastalık veya ölüm başgösterebilir.Erken doğum veya ölü doğum gerçekleşebilir.En etkili yöntem dişiyi bitkilendirilmiş başka bir akvaryuma taşımaktır. Doğum bitince dişiyi eski yerine alabilirsiniz. Bu sayede hassas olan yavruları taşımamış ,doğdukları yerde büyümeleri için onlara ciddi anlamda iyilik etmiş olursunuz.Şunuda unutmamak gerekirki balıklar boylanmak için geniş hacimlere ihtiyaç duyarlar. Düşük kapasiteli akvaryumlarda güdük kalacaklar veya olduğundan çok daha yavaş boylanacaklardır.Yavruları beslemek için extra masrafa gerek yoktur. ağda solda göremediğiniz yosunları kemirirler ,anaçlara verdiğiniz yemi ufalarsanız da yerler ,ufalamasanızda yerler. Gerekirse tırtıklarlar. Yavru yemi diye satılan şeylere ihtiyaç yoktur. Eğer bitkili tankta anaç-yavru karma bakıyorsanız yavrulara yem atmayada gerek yoktur. Onlar bi yolunu bulup artık yemlerden nasipleneceklerdir.
    Periodik su değişimleri ;haftalık %10-30 gibi, yem çeşitlilikleri,geniş hacimli akvaryumlar,bitkiler bu balıklar için ideal yaşam alanı sağlar. Tutupta 20-30 litrelerde bu balığı beslerim diyorsanız size tavsiyem bu kararınızdan vazgeçin. Minimum 60 litrelerde hacim bile az olmasına karşın ,bu türe olan merakınızı gidermek için yeterli gelecektir.
     
  2. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    ellerine sağlık güzel paylaşım olmuş hasan bey
     

Sayfayı Paylaş