Balık avında Kurşunlar ve Misinalar

Konusu 'Avcılık & Doğa' forumundadır ve urfalıfatih tarafından 25 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. urfalıfatih

    urfalıfatih Active Member Üye

    Misina balık avcılığı başta olmak üzere hayatımızın her alanında bizlerin hizmetinde. Balık avında misinalarıda iki grupta inceleyebiliriz. Tatlısu ve Tuzlusu teknolojininde yardımıyla misinalar ÖRGÜ MİSİNA, DAKRON gibi inceliği minimum dayanıklılığı ve mukavemeti üst düzey hale geldi.
    Naylonun oltada kullanımı 1930’un sonuna doğru geliştirildi ve 2. Dünya Savaşından sonra, diğer sentetik malzemeler gibi olta malzemeleri de gelişmiştir. At kılının yerini de misinalar almıştır. Misinalar numaralandırılmıştır. 0,10 mm. kalınlığından 1.000 mm. kalınlığa kadar 10 - 20 - 30 - 40 - 50 - 60 - 70 - 80 - 90 - 100 numara ile ifade edilir. Numaralar yükseldikçe misinanın kalınlığı artar. Bu rakamlar misinanın kalınlığını belirler. 10 numara, 0,1 mm. 60 numara 0,6 mm. 100 numara 1 mm. kalınlığındadır.
    Misinalar genellikle saydamdır. Beyaz, yeşil, mavi, sarı, pembe vb. gibi avlanacak balığın cinsine ve avlanılacak suyun özelliğine göre renkleri seçilmelidir. Buruşuk, düğümlü, özürlü, aşırı katlanmış, çatlamış eski misinalarla balığa çıkmak hiç doğru değildir. Misinayı sararken ne çok sıkı, nede gevşek sarmamalıdır. Normal şekilde sarılmalıdır. Misina karıştığı zaman heyecanlı ve aceleci olmamak gerekir. Çözmeye başlamadan önce misina suyla iyice ıslanmalıdır.

    Misinalar farklı özelliklerine göre imal edilirler. Bu özelliklere aşağıda örnekler vererek inceliyelim.
    - Tuzlu su balık avcılığında büyük darbe kontrolü gerektiği yerlerde performans göstermek üzere geliştirilen, kayalık deniz diplerinde, bataklıklarda avlanma üzere üretilen misinalar,
    - Direnci artırılan misinlar daha uzun ve hassa atışları sağlayacak yumuşak yapıya sahip, su içinde görülmeyen ve aşınma mukavemeti artırılmış misinalar,
    - Düşük sürtünme, düşük görünürlük, minimum esneklik özelliğine sahip, yemleme ve yüzdürme türü balık avcılığı için geliştirilen misinalar.
    - Orta ve ağır suni yemli balık avcılığında, yumuşak yapısı, hassas yemlemeyi ve uzak atışı sağlayan surf kamışlarında kullanılan maximum uzaklığa atılamayı kolaylaştıran tam yuvarlak ve az esnek oluşu nedeniyle uzun mesafede dahi iğne kontrolü sağlayan misinalar.
    - Hızlı batması gereken durumlarda kulanılmak üzere geliştirilen yüksek dereceli fluar-karbon formülü ile imal edilen misinalar.
    - Alabalık avı için geliştirilmiş, çok esnek ve yumuşak olan malzeme ile hassas atış, düşük görünürlük ve doğal hareketin gerektiği yerlerde kullanılan misinalar.
    - Düşük çaplı misinadan olağanüstü güç elde edilen, üstün aşınma direnci ile kayalık deniz dibi yüzeyinde büyük balık çekmek için ideal misinalar.
    - Çok güçlü, hemen hemen sıfır esnekliğe sahip, ince çaplı ve sürtürmeyi azaltarak hasas atmayı sağlayan misinalar ve daha farklı özelliği olan çeşitli misinaları piyasada bulmak mümkündür.
    - Açık denizlerde orkinos, kılıç gibi iri balıkların avcılığında kullanılan çok sağlam, esnek olmayan sert malzemelerden yapılmış dakron gibi misinalar kullanılır.
    - Sırtı ve kıyıdan yapılan At-Çek türü avcılıklarda da Örgü Misina ve Dakron kullanılmaktadır.

    Balık avında günümüzde kullanılan misinaların hepsi plastik veya naylon orijinlidir. Günümüzde misina ucuz bir malzemedir. Bu nedenle düğümlü, buruşuk ve aşırı katlanmış çatlamış eski misina ile balık avına gitmek hiç doğru değildir. Ayrıca düğümlü olan misinalar kesinlikle değiştirilmelidir. Çünkü ani bir yükleme sonucu misina düğüm yerinden kopacaktır.Misinalar piyasada numara ile satılırlar. Bu numaralar 10-20-30-40-50-60-70-80-90-100 olarak belirtil miştir.Numara yükseldikçe misinanın kalınlığı artar.Esasta bu rakamlar misinanın kalınlığını belirtir. Şöyle ki 10 numara misina 0.1 mm, 50 numara misina 0.5 mm dir.
    Misina seçiminde önemli bir konuda avcılığı yapılan balığı çekebilecek en ince misinanın tercih edilmesidir. Zaten makinalı olta kullanıyorsanız bu kaçınılmaz bir gerekliliktir. İnce misina ile balığın oltaya vurduğu daha iyi anlaşılır. Misina için önemli bir hususta rengi ve yumuşaklılığıdır. Suyun rengine göre misina kullanmak gerekir. Açık bir suda sarı renkli bir misina kullanıp sonuç beklenebilir mi? Balık aptal bir hayvan değildir. Neticede oda tehlikenin farkına varıp oltanıza düşmeyecektir. Ayrıca misinanız ne kadar yumuşak olur ise kırışmaz katlanmaz ve uzun ömürlü olur.

    Misinanın Sarılması: Olta takımı hazırlamada ilk pratik pazardan alınan misinanın sarılmasıdır.Misina sarılması basit bir konu olmakla beraber yinede bilinmesi gereken birkaç konu vardır.Çünki çok kişi misana sarmasını bilmediği için satın aldığı misinayı karıştırmaktan kurtulamamıştır.elbetteki bir makara üzerine sarılı misinayı mantar üzerine dolamakta sorun yoktur.Fakat piyasada misinalar genel olarak 8-10 cm çapında boş şekilde dolanmış olarak pazarlanırlar.Bir misinanın mantara sarımı için önçe misi nanın başlangıç uç kısmı bulunur.Misina rulo halinde yere konulan bir şişe geçirilir ise buradan karışmadan sarılması kolaylıkla mümkün olur.


    Kıstırma : Kıstırmalar değişik biçim, değişik boy ve değişik ağırlıkta hazırlanabilmektedir. Kullanılacak kıstırmanın, takımın bırakılacağı yerdeki özelliğe uydurulması gereği vardır. Herşeyden önce takıma konulacak kıstırmanın, canlı yem kullanılması halinde, yemin takımı sürükleyemeyeceği ağırlıkta olmasına dikkat edilmelidir.
    Kıstırmaların içi delik vargelli denilen türü de vardır.Kıstırma ayrı bir iple kolçak üzerine takılırsa daha faydalı olur.


    ALINTIDIR.
     
  2. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    Ellerine sağlık teşekkürler.
     

Sayfayı Paylaş