YAŞAYAN EFSANELER ADANA KUŞLARI

Konusu 'Adana ırkı güvercinler' forumundadır ve akrep tarafından 13 Şubat 2009 başlatılmıştır.

  1. akrep

    akrep New Member Üye

    1978 yılının 10 Eylül ile 9 Kasım tarihleri arası Türkiye;yi gezdik. Ankara;dan başlayıp Nevşehir, Konya, Adana, İskenderun (Scandaroon), Antakya (Antioch), Gaziantep, Mersin, Kıbrıs, Alanya, Antalya, İzmir (Smyrna) ve son olarak İstanbul. Her zaman güvercin yetiştiricilerini aradık ve oradaki İngilizce konuşan arkadaşların sayesinde başarılı olduk. Tabii bir ay gerçekten detaylı bir araştırma yapmak için yeterli değil, fakat geneli iyi temsil eden bir kısımı izlemiş ve, yabancılar tarafından dokunulmamış bir şekilde bulunan, yetiştiriciliğin şu anki durumunu görmüş olduk.
    Türkiyede yetiştiricilerin neredeyse hepsi erkek. Geceleri belli kahvehanelerde bir araya gelip hem iyi zaman geçirmiş oluyorlar hemde kuş takası yapıyorlar. Haftalık pazarlarda var. Fakat, klüpler, yöneticiler, aylık ödemeler, showlar, magazinler, posterler veya kitaplar yok. Hatta fotoğraf bile yok. Adamlar gerçekten canlı kuşu görmek aşkında, özelliklede uçuşlarını. Kuşlar hakkındaki bilgiler sadece kulaktan kulağa geçen geleneksel bilgi halinde. Ülkenin değişik kısımları ve değişik şehirleri bir birlerinden farklı özel ırklar beslemekte ve kendilerine özgü uçuş sporları var. Bunun yanında farklı taklacı ırklarına ülkenin her yerinde rastlamak mümkün. Güneyde ise eski usül mesaj (kullanılan kelime carrier ve bağdat benzeri ırklar için kullanılmasının dışında asıl olarak mesaj taşıyan haberleşme kuşları için kullanılan genel bir terim) kuşları. Fakat posta yarışları yok!!
    Keskin vurucular veya dalıcı güvercinler üzerine ilk dersimizi Adana şehrinde aldık. Akdeniz:den fazla uzak olmıyan bu büyük şehir Taurus (Toros) dağlarının güneyinde Seyhan ve Ceyhan ırmaklarının bulunduğu ovada kurulu. İklim tropikale yakın ve pamuk bölgenin başta gelen ürünü. Dewlap türü, bir çok renkte bulunan, bir ırkın (Adana, yerli) burada en yaygın yetiştirilen ırk olduğunu keşfettik. Bu kuşlar yerde ve çoğunlukla tahta (bazen bayağı tehlikeli bir şekilde sallantılı) merdivenlerle çıkılan beton damlarda kurulu salmalarda besleniyor. Salmalarda genellikle güneşlik yok ve çoğunda pencerede yok. Fakat, gerçekten olağandışı olan bir özellikleri kuşların dikkatli, düzenli bir şekilde eş olarak dolap bölümlerine yerleştirilmiş olması ve bu dolapların menteşeli kapıları olması. Çoğu zaman kuşlar bu dolapcıkların içinde karanlıkta tutuluyor. Hatta bazı kuşcular salma bile kullanmıyor - - damda sadece dolaplar var!!! Sonuçta, Adana;yı dolaplar şehri olarak anmaya karar verdik.


    Adana kuşları sağlam yapılı, elle tutulur büyüklükte kuşlar. Aşağı yukarı bizim postalardan biraz daha iriler. Kafa yapıları gürbüz, dewlapların tipik gerdan yapısı mevcut. Gözler çoğunlukla elã. Bu kuşların çoğunda kanat uçları beyaz ve bazılarında beyaz sakal veya burun üstü mevcut. Bacaklar paçasız ve çoğunlukla bronz, kemik veya plastikten yapılmış çeşitli bilezikler takılı. Kuşlar dolaplarından bırakıldığında sadece çevremizde dolaşıp yem (buğday) aradılar. Korkunun hiçbir izi yoktu. Sahipleri onları uzunca bir sopayla yönetiyor; dolap bölmelerine girmelerini istediğinde sadece sopasıyla onları yönlendiriyor ve onlarda dolaplarına giriveriyor. Böyle kuşların uçucu kuş olabileceklerini düşünmeyebilirsiniz. Evet, bizede öğrettiler!
    Kuşları dolaplara soktuktan sonra kuşçu çoğunlukla üç kuştan oluşan bir takım seçip dama koyuyor yada havaya atıyor. Onların yükseklere çıkması için sinyal veriyor, bazen renkli bir bayrakla, ve o kocaman kuşlar öyle tırmanabilirmi! Döne döne, 100 metrelik dairelerle, yükselerek, yükselerek, gökyüzünde küçücük noktalar oluncaya kadar. Her zaman, kanat kanada sıkı bir takım olarak. Bazen kuşların yerden bin ayak yukarıda olduklarını tesbit ettik. Kuşcu yüksekliklerinden tatmin olduğu zaman beyaz bir kuş çıkarıyor - - çoğunlukla tavuskuyruk - - ve hafifce sallıyarak kanatlarını çırpmasını sağlıyor. Aynı anda yukarıdaki kuşlar kanatlarını kapatıp dalıyor, bize doğru dim dik bomba gibi atılıyorlar ve büyük bir dalga sesiyle önümüze iniyorlar. Kaç kere seyrettiysek inanılmıyacak bir show oldu, kuşlar bize doğru geldikce eğilip kaçınmak içgüdümüzü kontrol etmek zorunda kaldık. Bu kuşların hünerlerini ilk gördüğümüzde böyle bir kaç saniye süren olağanüstü bir olayı ben ağzım açık bir şekilde algılamaya çalışırken yanımda duran Robert;ın üstüme döktüğü sıcak çayla bir anda beyin hücrelerimin şok a girmesi ve aynı zamanda dönüp onun kendini bir tarafa atmasına şahit olmam unutamıyacağım bir hatıra. Onların zamanlamalarınıda ölçmeye çalıştık, kaba bir ölçüm saatte 90 kilometre ile sonuçlandı!!
    Değişik damlardan bir çok takım aynı zamanda uçurulduğu halde takımların bir birleriyle ilgilenmemeleri bizde derin tesir bıraktı. O kuşlarda yüksek bir sadakat duygusu olmalıki öyle her zaman şaşırmadan, o yükseklikten, kendi damlarına dalsınlar.


    Tabii, bizde bu Adana dewlap ırkının Türkçe adını sorduk, fakat kuşçular sadece bize renk isimleri söylediler. Adana ırkı bu ovanın (Çukurova) yerli ırkı sayılıyor. Buna rağmen ülkenin öteki kısımlarında rastladığımız, Adana;dan daha irice olan gerdanlı (Dewlap türü) kuşlar hep arapca isimlerle adlandırılıp, Suriye orijini ima edilmiştir, ve bu kuşlar dalıcı kuşlar olmamaktadır.





    Yazar: Dr. W. F. Hollander & Robert M. Pettit
    Tercüme: Uğur Kurt GÜRSU - TGYB
    FEFMİ YAZININ DEVAMI VE RESİMLERİ BENİM SİTEDEN ALIN BEN YAPAMADIM OK
     
  2. mirocu sercan

    mirocu sercan New Member Üye

    elınıze saglıkkk cokk tesekkurlerr
     
  3. gkhn06

    gkhn06 New Member Üye

    ellerinize sağlık. paylaşım için teşekkürler.
     
  4. DoganBeq

    DoganBeq Active Member Üye

    güzel paylaşım için tşkler
     
  5. hacibes

    hacibes New Member Üye

    paylasim icin tesekkürler
     
  6. urfalımehmet

    urfalımehmet New Member Üye

    Selamün Aleyküm Zemin kardaşım eline emeğine sağlık çok güzel bir çalışma olmuş zaten bu Adana Mersin kuşları dedikleri bizim (cins) dediğimiz kuşların ruhunu bilirsin sen yani hep derimya hücrelerine varana kadar bilirsin. Seni her zaman takdir ederim. Allah bahtını ve yolunu her zaman açık etsin. Saygılar
     
  7. ZEYNAL YÖRÜK

    ZEYNAL YÖRÜK Konuk Konuk

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]


    [​IMG]
    Resimde görmüş olduğunuz kuşlardan ŞAMİ bensizdir.Yetiştiricisi Ahmet Akyıldız (elli kuruş ahmet) olup sahibi
    Paksoy kardeşlerdir.
    Diğer kuş TIP TIP olup yetiştiricisi Rahmetli Arabacı Selahattin
    abimizdir.Sahibi Paksoy kardeşlerdir
    Diğer kuş BÜYÜK KATRANİ dir yetiştiricisi Ahmet AKYILDIZ olup
    sahibi PAKSOY kardeşlerdir.,


    (Hasan Güney) resimdeki şamiye bir valiz
    para vermiş Mustafa Paksoy vermemiş.Bir adet yazlık vermiş yine kuşu
    bu sefer kardeşi şahin abi vermemiş
    Kendisini alamadığı kuşların resimlerini ceyhana gidip getiren Murat koçacoğluna teşekkürler...
    Sırf adana kuşu bölümünde kalite kuşlar olsun diye.
     
  8. ZEYNAL YÖRÜK

    ZEYNAL YÖRÜK Konuk Konuk

    Zemin abi bu resimleri ve bilgileri bizimle paylaştıgın ıcın tesekkur ederim... kendine iyi bak.
     
  9. tanerermec

    tanerermec New Member Üye

    PAYLAŞIMLAR GÜZEZL ELLERİNİZE SAGLIK
     
  10. akrep

    akrep New Member Üye

    tüm doslardan allah razı olsun elimizden geleni en güzel şekilde her daim yaparız saygılar.
     
  11. akrep

    akrep New Member Üye

    arkadaşlar resimdeki kuşlar çukurova ya gelmiş geçmiş en iyi kuşlardı halen bu kuşların kalıntıları vardır dostlarda kan takip ederler resimdeki damalı diişi ellikuruşluk ahmete uçarken erkek gibi parla gelip yere uçan bir kuştu hepsi öyle hayvanlardı. burda bahsi geçen paksoy kardeşler şahin paksoy abimizdir
    halen kendilerinde bu kuşların kanları mevcutur. istanbuldan şahin paksoy bölümünde resimleri var kuşların
    saygılar.
     
  12. cemtekin

    cemtekin New Member Üye

    arkadaşlar şu eski resimlere baktım da simdi kimsede eskilerin besledigi ne şami nede müsevet var arkadaşlar bisim kuşların ataları bu kuşlardır lütfen bu kuşlarında ısrar edin vayrularının vayrularının
    yavrularını alın bu 4 seneyi bulur bak elinizde safkan bir ırk bulaçaksınz ben bu işi yirmi yıldan beri yapıyorum benim burda karim yok tek derdim bir ceyhanlı olarak kuşlarımızın ırkını bozmayın birde lütfen iki minareden kuş parlak göstermeyin kuşu bozuyorsunuz yakışmaz bak resimdeki abilere sizin uçurdugunuz kuşu görse bu adamlar bizimle dalga geçerler hava attığınız kuşun mukakkak bir kanı dolapta olsun attığınız kuş gider hesabı yapmazsınız [email protected]
     
  13. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    cem bey size katılıyorum çok dogru diyorsunuz bir kaç kez adana ırkını izledim aslında çok özel ve güzel bir ırk ama kıymetini bilen yok ben sitemiz adına her kusa deger veriyorum ve her kus çeşidine saygım var sizin gibi orjinal ırka gönül verenleride destekliyorum. şimdiki adana kuslarında parlakda konmada ucak gibi kanat sesi bile kalmamıs hayvanları mahvetmişler dolaplar hep degişik degişik kuslarla dolu sözde adana diyorum onlara orjinal adana besleyen ustalarada haksızlık ediyorlar. eski ustalarda yenileri gördükçe kustan sovuyorlar ve bu her ırk içinde geçerli işi bilinçsizce ve ticari yaptıkları için bu hala geldi. sitemiz sizindir istediginiz kadar adana ırkının gelişimine sanal ortamda yardım edebilirsiniz bilgilerinizi tecrübelerinizi aktarın diger adana sevdalılarıda nasiplensin cem bey.
     
  14. tempra

    tempra New Member Üye

    arkadaşım sen herkeisin bilmi yorum ama bu kadar seyi araştırmısın ama bazı incelikleri unutmuşun elli kuruşluk ahmet abimize kuşculugu yaptıran kim kimin kuşlarınla nam yapmış araştırdınmı ben kurttepe de sinamacı bedir in torunuyum bilmeden konuşmayın
     

Sayfayı Paylaş