japonyada tsunami ve deprem oldu

Konusu 'Güncel Haberler' forumundadır ve guvercinurfa tarafından 12 Mart 2011 başlatılmıştır.

  1. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    Japonya kıyılarını vuran 8,9 büyüklüğündeki depremin ardından yüksekliği 10 metreye ulaşan tsunami yaşandı. Yüzlerce kişi öldü, yüzlerce kişi de kayıp. Ülke, tarihinin en büyük felaketlerinden biriyle karşı karşıya

    Japonya'da bugün meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki depremin merkez üssünün Honşu adasının Sendai bölgesinin 130 kilometre doğusu, başkent Tokyo'nun ise 380 kilometre kuzeydoğusu olduğu bildirildi. Yerin 24 kilometre altında oluştuğunu duyurulan deprem yerel saatle 14:46'da (Türkiye saatiyle 07:46) meydana geldi. Depremin büyüklüğü önce 7.9, ardından da 8.8 olarak açıklanmıştı.

    ''ÖLÜ SAYISI MUHTEMELEN BİNDEN FAZLA''

    Japonya'da şiddetli deprem ve tsunaminin ardından ölü sayısının büyük olasılıkla binden fazla olduğu bildirildi. Japon Kyodo ajansının haberinde, ''Ölü sayısı muhtemelen binden fazla'' ifadesi kullanıldı.

    Deprem ve ardından gelen tsunami sonrasında açıklama yapan hükümet sözcüsü de "can kayıpları çok ciddi boyutta" demişti.

    YÜZLERCE KİŞİ KAYIP

    Japonya'yı vuran 8,9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunamide yaklaşık 400 kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin de kayıp olduğu bildirildi. Daha önce ülkenin kuzeydoğusundaki Sendai bölgesinde 200-300 cesedin bulunduğunu açıklayan polis yetkilileri, afette ayrıca 110 kişinin daha öldüğünü belirtti. Sahilde cesedi bulunanların, dev dalgaların vurduğu bölgenin sakinleri olduğu tahmin ediliyor. Yetkililer, 544 kişinin de yaralandığını söyledi.

    Türkiye'nin Tokyo Büyükelçiliği Basın Müşaviri Sinan Kürün, "şu anda Türk vatandaşlarıyla ilgili kendilerine ulaşan bir sorun bulunmadığını" belirtti.

    TOKYO ETKİLENDİ

    Tokyo'nun merkezinde büyük binalar şiddetli sarsılırken, çalışanlar sokaklara çıktı. Depremden sonra Japonya'nın başkenti Tokyo ve civarında 4 milyon evin elektrikleri kesildi, kentte 14 yangın çıktı.

    METRO VE BANLİYÖ TRENLERİ DURDURULDU

    Tokyo'da hava, tren, hızlı tren ve metro çalışmıyor, sadece sabit telefon ve internetin çalışıyor. Cep telefonlarıyla da iletişim sağlanamıyor.

    Tokyo'nun ağırlıklı olarak uluslararası uçuşların yapıldığı Narita havalimanında 13 bin kişinin beklediği, daha çok iç hat uçuşlarının yapıldığı Haneda havalimanında ise 10 bin yolcunun beklediği bildirildi. Haneda havaalanında 711 uçuşun iptal edildiği ve havaalanlarının kapatıldığı ifade edildi. Japonya'da ordu felaketin yaşandığı bölgeye 8 bin askeri sevketti.

    DEV METROPOLDE HERKES YÜRÜYEREK EVİNE DÖNMEYE ÇALIŞIYOR

    Bu arada, Tokyo'da ulaşım sisteminin felce uğramasıyla binlerce kişi sokaklarda, evlerinde veya tren istasyonlarında mahsur kaldı. Tokyo sokakları felç oldu ve tüm araçlar caddeleri kilitledi, otomobille ulaşımın mümkün olmuyor. Toplu taşıma iptal edildi, dev metropolde insanlar yürüyerek evlerine ulaşmaya çalışıyor.

    Depremin 2100 kilometrelik bir sahil şeridindeki onlarca yerleşim yerini etkilediği ifade ediliyor. Vakabayaşi kasabasında 1200 evi tsunami vurdu.

    Kuzeydeki Sendai havaalanını ise su bastı. Narita havaalanı kapatıldı, yolcular ise tahliye edildi. Japonya'daki tüm limanlar tsunami tehdidi dolayısıyla kapatıldı. Japonya'nın kuzeyindeki Tohoku otobanının bazı bölümleri hasara uğradı.

    Hükümet depremden etkilenen bölgelere kurtarma görevlileri gönderdi. Afet bölgelerine 8 bin asker gönderiliyor. Bu arada 8 askeri uçak depremin verdiği hasarı gözlemlemek üzere havalandı.

    BİR BARAJ YIKILDI, BAZI EVLER SULARA KAPILDI

    Japonya'da meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki depremden sonra bir barajın yıkıldığı bildirildi. Kyodo haber ajansı, ülkenin kuzeydoğusunda bulunun, depremin merkez üssüne yakın Fukuşima bölgesinde bir barajın yıkıldığını duyurdu. Haberde, barajın yıkılması sonucu bazı evlerin sulara kapıldığı belirtildi.

    BAŞBAKAN: ''DEPREM BÜYÜK HASARA NEDEN OLDU''

    Başbakan Naoto Kan, Japon halkından sakin olmalarını istedi. Japonya'da 8,9 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından Başbakan Naoto Kan, depremin ülkenin kuzeydoğusunda büyük hasara neden olduğunu söyledi. Başbakan, depremin vurduğu bölgedeki nükleer santrallerin zarar görmediğini ve radyasyon sızıntısı olmadığını belirtti. Hükümet sözcüsü Yukio Edano da yardım faaliyetlerine katılmaları için deprem bölgesinde askerlerin gönderildiğini kaydetti.

    Japonya'da ilk bilgilere göre bazı büyük maddi hasarlar şöyle:

    * -Çok sayıda ev dev dalgaların neden olduğu çamura gömüldü.
    * -Araçlar ve binalardan kopan parçalar, depremin merkez üssüne yakın kırsal alanlara sürüklendi.
    * -Başkent Tokyo'nun İşiyara bölgesinde bulunan bir petrol rafinerisinde yangın çıktı.
    * -Tokyo'nun merkezinde, 600 üniversite öğrencisinin diploma aldığı sırada bina çöktü, çok sayıda kişi yaralandı.
    * -Tokyo'da 6, depremden etkilenen bölgede toplam 80 yangın çıktı.
    * -Tokyo ve çevresinde 4,4 milyon ev elektriksiz kaldı.
    * -Japonya genelinde demiryolu, havayolu ve karayolu ulaşımı durdu. Tokyo'da milyonlarca kişi evine gidemedi.
    * -Sendai Havaalanı pisti sular altında kaldı.

    SANTRALLERDE SIZINTI YOK

    Deprem ve ardından oluşan tsunaminin ardından Tohoku Elektrik Şirketi'ne ait Onagawa nükleer santralinde yangın çıktı. Tokyo Elektrik Şirketi, Fukuşima bölgesinde bulunan nükleer santralin reaktörünün soğutma sisteminin çalıştığını, sistemin çalışmadığına dair önceki haberlerin gerçeği yansıtmadığını kaydetti. Japonya hükümetinin sözcüsü Yukio Edano, bir numaralı nükleer santralde nükleer sızıntının olmadığını, acil durumun önlem olarak ilan edildiğini sözlerine ekledi.

    ABD NÜKLEER TESİS İÇİN SOĞUTMA MALZEMESİ GÖNDERİYOR

    ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ülkesinin depremde hasar gören nükleer tesis için Japonya'ya soğutma malzemesi gönderdiğini bildirdi.

    UAEK'TEN AÇIKLAMA

    Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), Japonya'yı vuran 8,9 büyüklüğündeki depremin ardından Onagawa nükleer santralinde çıkan yangının söndürüldüğünü bildirdi. UAEK'den yapılan açıklamada, Japon yetkililerin, Onagawa nükleer santralindeki yangının söndürüldüğü haberini verdikleri belirtildi. Açıklamada ayrıca Fukuşima Daiiçi nükleer santralinin üst düzey alarmda olduğu bilgisinin alındığı, UAEK yetkililerinin, Japonya'daki soğutma sistemlerinin ve reaktörlerin durumuyla ilgili olarak daha fazla bilgi edinmeye çalıştıkları kaydedildi.

    TAHLİYE KARARI ÇIKTI

    Japonya nükleer güvenlik ajansı, hükümetin Fukuşima'daki nükleer santralin soğutma sisteminde arıza oluştuğunu ilan etmesinin ardından bölgede yaşayan 2 bin 800'ü aşkın kişinin tahliye edilmesini istedi.Ajans, santral çalışanlarının halen soğutma sistemindeki arızayı onarmaya çalıştığını bildirdi.

    SENDAİ'DE BİR PETROKİMYA TESİSİNDE BÜYÜK PATLAMA

    Japonya'da bir petrokimya tesisinde büyük bir patlamanın meydana geldiği bildirildi. Japon Kyodo haber ajansı, patlamanın Sendai bölgesindeki tesiste meydana geldiğini duyurdu.

    TEPCO: NÜKLEER REAKTÖRDEKİ BASINÇ YÜKSELİYOR

    Japonya'yı sarsan depremde soğutma sisteminde hasar meydana gelen Fukuşima nükleer santralinin 1 nolu reaktöründeki basıncın yükseldiği bildirildi. Jiji Haber Ajansının Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi TEPCO'ya dayanarak verdiği haberde, şirketin basıncı düşürmeye yönelik önlemler almaya hazırlandığı da belirtildi. TEPCO yetkilileri ise habere ilişkin bir açıklama yapmadı. Japonya'yı vuran 8,9 büyüklüğündeki depremin ardından, hükümet Fukuşima'daki nükleer santralin soğutma sisteminde arıza oluştuğunu ilan etmiş ve binlerce kişinin bölgeden tahliye edilmesi emri verilmişti. Dünya Nükleer Birliği, nükleer santraldeki durumun kontrol altında olduğunun anlaşıldığını belirtirken, ABD de santrale soğutma malzemeleri gönderdiğini açıklamıştı.

    Depremin büyüklüğü nedeniyle, Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, başlangıçta sınırlı tuttuğu tsunami alarmını daha sonra neredeyse Pasifik Okyanusu'na kıyısı olan bütün ülkeler için genişletti. Tsunami uyarısı yapılan ülkeler arasında Rusya, Tayvan, Filipinler, Endonezya, Papua Yeni Gine, Avustralya, Yeni Zelanda, Fiji, Meksika, Guatemala, El Salvador, Kosta Rika, Nikaragua, Panama, Honduras, Şili, Ekvador, Kolombiya ve Peru da bulunuyor.

    Image

    DEV DALGALAR VURDU

    Japonya'nın doğu kıyısını vuran 8,9 büyüklüğündeki deprem sonrasında meydana gelen tsunaminin yıkıcı etkileri oldu. Kyodo haber ajansı, Japonya'nın kuzeyindeki Sendai limanında tsunaminin yol açtığı 10 metre yüksekliğindeki dev dalga nedeniyle bir kişinin öldüğünü duyurdu.

    Meteoroloji kurumundan yapılar açıklamada, Miyagi kıyılarını 7 metre yüksekliğindeki dev dalgaların vurduğu belirtildi. Denizin 1,5 km içeriye girdiği bölge halkına yüksek yerlere çıkılması için uyarıda bulunulduğu ifade edildi. Güneydoğu sahilleri için de tsunami uyarısı yapıldı.

    Dev deprem dalgası, depremin merkez üssü yakınındaki sahilde bulunan araçların sularla sürüklenmesine, binaların yıkılmasına ve yangınlara neden oldu. Tsunami sonucu evler pirinç tarlalarına sürüklendi. NHK kanalı, Fukushima bölgesindeki Onahama kentinde araçların, evlerin ve binaların tsunamiyle sürüklenip götürüldüğü görüntüleri yayınladı.

    "Kıyılardaki yerleşimleri boşaltın tsunami uzun sürebilir" uyarısı yapan Japonya içişleri Bakanlığı, "6-10 metre arasında tsunami dalgalarının sürmesi bekleniyor" dedi.

    50 ARTÇI DEPREM MEYDANA GELDİ

    ABD Jeolojik Araştırma Merkezi'nden yapılan açıklamada da depremin ardından, Japonya'nın Honşu adasının doğu sahili açıkları ve yakınlarında büyüklükleri 5,8 ile 7,1 arasında değişen 50 artçı deprem olduğu kaydedildi.

    Açıklamaya göre, depremden sonra meydana gelen en büyük artçı şok Honşu adasının doğu sahili açığında, depremden yaklaşık 45 dakika sonra oluşan 7,1 büyüklüğündeki artçı deprem oldu. Ana şoktan yaklaşık 6 saat sonra, Honşu adasının doğu sahili yakınında 6,5 büyüklüğünde bir artçı deprem daha meydana geldi.

    DEPREM FIRTINAYLA GELDİ

    Japonya'ya tarihin en büyük beşinci sarsıntısı bir deprem fırtınasıyla geldi. 8.9'luk depremden önce Japonya iki günde 35 kez sallandı, öncü depremler arasında 7.2, 6.1 ve 6 büyüklüğünde sarsıntılar vardı. Japonya'da meydana gelen 8.9 büyüklüğündeki depremden önce Honshu'daki hareketlilik dikkat çekiyor. Bölgede 8.9'dan önce iki gün içinde 35 deprem meydana geldi. Honshu merkezli sarsıntılar arasında 7.2, 6.1 ve 6 büyüklüğünde öncü depremler bir uyarı niteliğindeydi. Büyük depremden sonra ise artçı sarsıntılar Japonya'yı sallamaya devam ediyor. Artçı sarsıntılar arasında 7.1, 6.8, 6.4, 6.3 ve 5.8 büyüklükteki depremler var.

    DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ DEĞİŞTİRİLDİ

    Japonya'da meydana gelen depremin büyüklüğü 8,9 olarak açıklandı. ABD Jeolojik Araştırma Kurumu USGS, Japonya'nın kuzeydoğu kıyıları açıklarında meydana gelen depremin 8,9 olduğunu bildirdi. Japonya Meteoroloji kurumundan yapılan ilk açıklamada depremin büyüklüğü 7,9 olarak kaydedilmişti.

    Japonya'da çarşamba günü 7.3 büyüklüğünde bir deprem daha meydana gelmişti.

    ARTÇI DEPREMLER DEVAM EDİYOR

    Meteoroloji ajansının bildirdiğine göre, 6,6 büyüklüğündeki bu deprem, sabah saatlerinde meydana gelen deprem ve tsunaminin yıktığı Pasifik kıyısına aksi yönde, ülkenin kuzeybatısındaki Niigata'da kaydedildi.

    YÜZYILIN EN ŞİDDETLİ DEPREMLERİ

    Japonya'da bugün meydana gelen depremin, 1872'den bu yana en büyük deprem olduğu bildiriliyor. Japonya'da 1923'te Canto'da meydana gelen depremde ise 143 bin kişi hayatını kaybetmişti. Japonya'da sol yıllarda en fazla can kaybına neden olan deprem ise 1996'da 5 bin 500 kişinin öldüğü Kobe depremi olmuştu.

    Yüzyılın başından beri dünyada meydana gelen en şiddetli depremler, büyüklüklerine göre şöyle sıralanıyor:

    06- 1906: Ekvador-Kolombiya - 8.8 büyüklüğündeki deprem Ekvador ve Kolombiya kıyılarını vurdu. Yaklaşık 1000 kişi hayatını kaybetti.

    09 - 1950: Tibet - 15 Ağustos'ta meydana gelen depremin büyüklüğü 8.6 olarak ölçüldü.

    04- 1952: SSCB- Kamçatka Yarımadasında 9 büyüklüğünde meydana gelen deprem ve sonrasındaki tsunami, Şili ve Peru'yu da etkiledi. Deprem 2 bin 300 kişinin ölümüne yol açtı.

    10- 1957: 9 Mart'ta Alaska'da Andreanof Adası'nda meydana gelendeprem,n büyüklüğü ise 8.6'ydı

    01 - 1960: Şili - Şili'de 9,5 büyüklüğündeki depremde 5 bin 700 kişi hayatını kaybetti. Depremin ardından oluşan tsunami, Pasifik kıyısındaki ülkeleri tehdit etti ve Hawaii'de 61, Japonya'da 130 kişinin ölümüne yol açtı.

    02 - 1964: Alaska - Prens William Boğazı yakınlarındaki 9,2 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunami, yüzden fazla kişinin ölümüne yol açtı.

    07 - 1965: Alaska - 8,7 büyüklüğündeki depremin neden olduğu tsunami Aleoutiennes Adalarını etkiledi.

    03 - 2004: Asya - Endonezya'ya bağlı Sumatra adası açıklarında 9,1 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunami, 10 kadar komşu ülkeyi etkiledi, 270 bin kişi öldü ya da kayboldu.

    08 - 2005: Endonezya - Sumatra açıklarındaki Nias adası yakınlarında 8,6 büyüklüğündeki depremde 900 kişi öldü, 6 bin kişi yaralandı.

    05 - 2010: Şili - 27 Şubat 2010'da 8.8 büyüklüğünde oldu

    DEPREMDEN KARE KARE RESİMLER TIKLA
     

Sayfayı Paylaş