Saka kuşunun tırnakları uzadığında ne yapmak gerekir?

Konusu 'Kanarya ve saka' forumundadır ve serhanbelli tarafından 17 Ocak 2011 başlatılmıştır.

  1. serhanbelli

    serhanbelli Active Member Üye

    [​IMG]
    Saka kuşu çok güzel renkleri ve ötümü olan bir doğa güzelliğidir. Bu kuş, diğer doğa kuşları gibi kolay stres yapabilen ve özen isteyen bir canlıdır. (Bütün canlılar özen ister ama konu sakanın kafeste bakılmasıdır ) Yani saka kuşuna bakmayı düşündüğünüz zaman, onu yemsiz susuz ve ilgisiz bırakmamanız, bulunduğu kafesi temiz tutmanız gerekir. Yoksa sağlam gördüğünüz saka kuşu ertesi sabah kafesin altında ölü yatıyor olabilir

    Bakımı ise, Kanaryaların yediği yemlerin yanı sıra tohum çeşitleri ile bakımları sağlanabilir. Ancak bu kuşların koksidiyoz ve hastalıklara karşı olan dirençleri, kafes ortamına girdiklerinde azaldığı için, esb3 gibi ilaçların kür (kür:3-5 günlük ilaç tedavisi) yapılması, kuşların daha uzun ömürlü olarak yaşamasını sağlamaktadır.

    Melez konusu; Saka kuşunu bir çok kuş türü ile eşe atabilirsiniz. Bunların en başında kanarya gelmektedir. Genelde saka melezi üretmek için erkek saka, dişi kanarya seçilir. Çıkan yavrular, yazılanlara göre kısırdır. Ama bunun ters şekliyle eşe atılıp melez alınan kuşlarda var. Yani Erkek kanarya x dişi saka, bu eşlemeden çıkan yavruların çoğunluğunun dişi olması sebebiyle bu eşlemenin yapılması yerine, Saka X Saka eşlemesinin daha mantıklı olduğu görüşündeyiz.

    Saka x Saka üretimi ise; Ülkemizde son 2 yıldır yapılmaya ve üretimin hızla yayılmasına çalışmaktayız. Bunun için yurt dışından kafes üretimi sakalar getirdik. Elimizden geldiği kadar isteği karşılamaya çalıştık. İnşallah sezon sonunda üreten arkadaşlarımızdan, kafes üretimi sakalar alabileceksiniz.

    İnternette veya ucuza satılan sakalar ise; bu şekilde alacağınız kuşların en az %50 si ölecektir. Çünkü saka kuşunun bakımı ile ilgili bilginiz yok. Bilgi sahibi olmak için çok sayıda yakalama saka almak yerine, sezon sonunda kafes üretimi bir çift saka almanızı öneririm.

    Çünkü yakalama sakalarda stres yapma ve koksidiyoz taşıma riski çok fazladır. 15 YTL'den 6 saka alsanız bunların yarısı şişinse, diğerleride yaşamaya çalışsa canınız sıkılacak ve verdiğiniz para boşa gitmiş olacak. Ama kafes üretimi tüyünü yapmış bir çift saka alsanız, bu kuşlarda stres olmaz çünkü kafeste üretildiler. Koksidiyoz yok çünkü kürleri yapıldı. Yani size kanarya gibi bir çift saka gelmiş olacak. Bu sakalardan yavru almak, yakalama sakalardan yavru almaktan bin defa daha kolaydır.

    Not: Saka beslenmesinde yazdıklarım genel konulardır. Normal bakımlada uzun zaman yaşayan sakalar duyuyoruz veya görüyoruz. Ama her saka bu kadar uzun yaşayamayabiliyor.
     
  2. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    bilgi için teşekkürler
     
  3. fener63

    fener63 Member Üye

    paylaşımın için teşekkür ederim.
     

Sayfayı Paylaş