kara avlarının vazgeçilmezi av köpeği ırkları

Konusu 'Avcılık & Doğa' forumundadır ve guvercinurfa tarafından 27 Ocak 2013 başlatılmıştır.

  1. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    LİTERATÜRE GİRMEYE ADAY TARSUS ÇATALBURUN AV KÖPEĞİ Turkish Pointer:

    catalburun - kara avlarının vazgeçilmezi av köpeği ırkları

    Tüy rengi özellikleri;
    Renk yoğunluğu olarak erkeklerde kahve-beyaz, dişilerde kahve-beyaz ve düz kahverengi belirgin özellik olarak görülmüştür.

    Tüy özellikleri;
    Tüy özellikleri açısından erkek ve dişi biraylerin büyük çoğunluğunun ince tüylü belirlenmiştir.

    Göz ve Burun Rengi;
    Dişiler ve erkeklerin geneli alındığında göz renginin bal sarısı, burun renginin ise kahverengi olduğu tespit edilmiştir. İstisnai olarak az oranda ise göz rengi; kahverengi ve siyah, burun rengi ise ten rengi olarak görülmüştür. Tüy rengi siyah olan bireylerde burun ve göz renginin de siyah olduğu belirlenmiştir.

    Dudak Özellikleri;
    Üst dudak yapılarının, erkeklerde %16,22 oranında ayrık, %83,78 oranında normal; fakat burun deliklerinin aralıklı olduğu bulunmuştur. Dişilerde ise %4 oranında ayrık, %6 oranında normal; fakat burun deliklerinin aralıklı olduğu belirlenmiştir.
    Çene Durumları;
    Dişilerin tamamında çene durumu makas tipi olarak belirlenmiştir. Yani üst çene, alt çeneye kenetlenmiş yapıdadır. Erkeklerin ise %94,59'u makas konumlu, %5,41 oranında ise alt çenenin kısa konumlu, yani alttan meyilli çene yapısında olduğu belirlenmiştir.

    Deri Esnekliği;
    Deri esnekliği Tarsus çatalburun av köpekleri için karakteristik bir özellik sayılabilir. Deri, vücut üzerine tam oturmuyormuş gibi görünmesine rağmen elle tutulduğunda çok esnek yapıda olduğu görülür. İncelemeler sonucunda, erkeklerde %91,89 oranında elle çekildiğinde esneme yapan deri özelliği görülmüştür. Erkeklerin %5,40'ının normal, %2,70'nin derisinin ise gözle görülür şekilde döküm yaptığı belirlenmiştir. Dişi bireylerin %88'i esnek deri yapısında, %12'sinin ise normal deri yapısında olduğu belirlenmiştir.

    Ferma Özelliği;
    Ferma av köpeklerinin geçerliliğinde en önemli faktörlerden biridir. Avın yerini bulup belirleyerek avı ürkütmeden ama avcıyı da haberdar edecek şekilde köpeğin yaptığı harekete denir. Ferma Tarsus çatalburun köpeklerince iki şekilde yapılmaktadır. Erkaklarin %89,18'i donarak ferma yapmakta, %86,48'i ayak kaldırarak ferma yapmaktadır. Hem ayak kaldırarak hemde donarak ferma yapan erkek sayısı %75,67'dir. Dişilerde ferma hareketi ise %88!inde donarak, %80'inde ayak kaldırarak yapılmaktadır. Dişilerin her iki ferma şeklini gösterme oranı ise %68'dir. Hem dişi hem erkek bireylerin tamamı her iki ferma şeklinden birini mutlaka yapmaktadır.

    Günümüzde özellikle Türkiye' de en çok kullanılan av köpeklerinden bir kaç cinsin fotolarını paylaşmak istedim.Hem bu sayede avcı dostlarımız da kara avlarında kullanılan av köpeklerini ve ırklarını tanımış olurlar.

    Drahthaar: Almanyada ilk kez üretildiği için Alman ırkı olarak tanımlanır,ve köpeğin üretilme amacı,tek bir köpekle,hem dağ keçisi,hem geyik,hem tavşan,hem domuz,hem kuş,hem de tilki,hatta balık dahi tutabilecek yeteneği elde etmek ve bunda başarılı olmuşlardır.Bazı avcılara göre ki ben de bunlardanım,aşağıdaki tüm köpekler yerine bir tane drahthaar ın olsun yeter denilmektedir.Ancak köpeğin tek dez avantajı diğer av köpeklerinden farklı olarak saldırgan olması ve iyi dövüşmesidir.(tek drahthaar ın 2 katı çoban köpeğini mahvettiğine bizzat şahit oldum,ki zaten dağda çoban köpekleri bu köpekle karşılaşınca tedirgin olurlar,havlamaz, gayet sakindir,ani saldırır çenesini açmak için sağlam bir desteğe ihtiyacınız olur.Sahibine sadıktır ancak gözü tutmadığı insanların pek yanaşması tavsiye edilmez.)


    GDdeutsch 1031D - kara avlarının vazgeçilmezi av köpeği ırkları
     
  2. ibo

    ibo Active Member Üye

    paylaşım için teşekkür eder saygılarımı sunarım
     
  3. urfalıserhat63

    urfalıserhat63 Active Member Üye

    paylaşım için tşkler
     

Sayfayı Paylaş