Yavru köpeklerde kemik gelişimi

Konusu 'Köpekler' forumundadır ve guvercinurfa tarafından 30 Kasım 2012 başlatılmıştır.

  1. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    Yeni bir köpek yavrusu alirken ya da büyütürken en çok üzerinde durulmasi gereken konularin basinda onun iskelet yapisi gelmelidir. Kemiksel gelisimin tamanlanma süresi irklara bagli olarak 8 ayda 24 aya kadar uzayabilmektedir. Pekinese, Pincher gibi küçük irk hayvanlarda 8 ayda tamamlanan bu süre; Kangal, St. Bernard, Danua gibi yüksek irklarda 2 yasa kadar devam eder. Gelisimin hizi embrio döneminden basliyarak (özellikle hamileligin 40. gününden itibaren) giderek yavaslayan bir hizla ilerler ve irreversibledir. Yani ilk aylarda kaybedilen gelisim hizina daha sonraki aylarda asla ulasilamayacagi gibi; kötü geçirilen bir bebekligin açiginin ileriki aylarda kapatilmasi da tam olarak mümkün degildir. Yani “yüksek irktan” bir köpek yavrusundaki kemik gelisiminin çok daha fazla üzerinde durulasi bir konu oldugunun bilinmesi gerekmektedir. Bebeklerde özellikle ön bacak bilek eklemlerinden baslayan siskinlikler ve parantez tarzinda egilmeler iskelet gelisiminde islerin yolunda gitmedigini gösterir.

    Bu konuda etkili baslica faktörler; Beslenme, saglik durumu, mevsim, hareketlilik, emzirilen yavru sayisi, irk ve bireysel yatkinliklar olarak siralanabilir. “Beslenme” basligi altina tüm yasamsal metabolizma faaliyetleri girmekle birlikte; özellikle kemik kimyasini olusturan elementlerin alinan gidalarda mevcut tutmaya dikkat etmek tarzinda bir konu olarak ele alabiliriz. Kemik yapisinin minerallerden olusan “inorganik”; kemik hücreleri ve kemik dokusundan olusan “organik” olmak üzere iki kismi vardir. Inorganik bölüm esnek olmayan kirilgan bir yapidadir. Bu yapi major elemanlar kalsiyum, fosfor, magnezyum ve diger minör elemanlariyla tamamen minarellerden olusan kisimdir. Organik bölüm ise protein yapidadir ve oldukça elastiktir. Bu iki ana yapinin gelisim süreci içinde son derece dengeli tarzda olusmasi gerekir. Mineralin yogun birikimi asiri sertlik sonucu kirilganligi, proteinin yogun birikimi asiri elastikiyet sonucu çarpikligi dogurur. Mineral tuglalarin binada yerlerine yerlestirilebilmesi (ki biz buna mobilizasyon adini veriyoruz) özellikle D vitamininin vasitasiyla yapilabilmektedir. Fakat gidalarla alinan D vitamini ancak günesin ultraviolet isinlari sayesinde deride aktif hale dönüsebilmektedir. Bu sebepten bebeklerin bol bol günese maruz olmalari gereklidir. Hem kapali ortamlarda bakilanlar hem de kis aylarinda doganlar bu yüzden kemik gelisimi ile ilgili sorunlar yasayabilirler. Sehir ortaminda veteriner hekimlerin ve yetistiricilerin en çok dikkat ettikleri viral etkenlerden uzak durma aliskanliklari genellikle yüksek irklara mensup yavrularin bu tuzaga çok düsmeleri ile sonuçlanir. Asi programi bitmeden evvel “tecritleme” istegi ile günesle bulusamayan bebeklerin kemik gelisiminde aksama yasanacaktir. Disari çikamayan bir yavru günes eksikliginin yani sira çok fazla harekette edemeyecektir, bu da hem eklem ekzersizlerinin yetersizligini ve hemde az enerji sarfiyatiyla gereksiz kilo alinima sebep olur. Olmasi gerekenin üzerinde agirlik yer çekiminin aksi yönde uzayan kemiklerin çarpilmasina vesile olur. Bu faktörlerden yola çikarak asilama periyodu içindeki dönemde mutlaka hareket ve günes isinlari etmenlerine önem vermek gerekmektedir. Paraziter problemler barsaklarda tüm mineralleri ve D vitamininIn emilimini engellediginden, ciddi kemik bozukluklari yaratacaktir. Bu yüzden tüm yavrular zamaninda rutin parazit tedavisine tabi tutulmalidir. Yavru sayisida sabit olan süt miktarinin bölünecegi anlamina geldiginden önemli bir faktör olarak etkileyecektir. Sayinin fazla oldugu durumlarda, anne sütünün yani sira ek besinlerle yavrularin beslenmesinin desteklenmesi gerekmektedir
     
  2. hamza

    hamza Member Üye

    Emeğe saygılar sunarım kardeşim çok güzel bir paylaşım olmuş paylaşımın için teşekkür ederim. Başarılarının devamını dilerim.
     

Sayfayı Paylaş