TÜRKİYE ulusal tippler yarış kuralları

Konusu 'Yüksek Uçucu Irklar' forumundadır ve DoganBeq tarafından 31 Mart 2011 başlatılmıştır.

  1. DoganBeq

    DoganBeq Active Member Üye

    Tippler Yarış Kuralları

    1:Zaman uçuş yarışmasına sadece NTUTR üyeleri ve diğer Tippler şehir kulüp üyeleri uçuş ücretlerini ödeyerek katılabilirler.

    2:Yarışmaya katılan tippler güvercinlerinin ayaklarında kulüp künyeleri,yabancı ülkelerden alınmış ise ülke künyeleri olması zorunludur.

    3:Yarışmada en az üç en fazla yirmi tippler yarışabilir.Büyük(anaç),karma(anaç-genç)ve genç kuş yarışları Mart’tan Aralık ayına kadar olan yarış sezonunda yarışabilirler.Bir yarışma sezonunda en az üç yarışmacı ile yarışma düzenlenebilir.Yarışmacı Tipplerleri 5 defa uçurarak 5 uçuşun en iyi 3 uçuş zamanı toplanılacak ve toplam zaman belirlenecektir.Genç ve büyük(anaç)takımlar için Büyük Gün(long day) yarışı toplantıda belirlenecek tarihte yapılacaktır.Büyük Gün yarışı sadece Genç ve Büyük(anaç)takımlardan oluşur.Karma takımlar Büyük Gün yarışmasına katılamazlar.

    4:Takım belirlenen saatte uçurulmalıdır.Uçuş sadece Güneşin geç doğmasıyla geciktirilebilir.Geciktirilen uçuş saatti 08:00’ı geçmemek zorundadır. Hakem uçuş saatinde orada olmak zorundadır.

    5:Yarışmanın birincisi takım en uzun süre uçmuş olan ve belirtilen kurallar içinde yarışıp diskalifiye olmayan takımdır.

    6:Sezonluk uçuş programı yıllık toplantıda belirlenir.

    7:Yarışmaya katılmak için uçuşun belirlenen tarihten bir hafta önce yöneticiye haber verilmelidir.Yarışmalar sadece cumartesi ve pazar günleri yapılır.

    8:Yarışmaya katılmak için yönetim tarafından belirlenen uçuş ücreti ödenmelidir.Yarışmadan diskalifiye veya vazgeçilmez halinde hiçbir şartla ödenilen miktar geri verilmez.Şampiyon Büyük(anaç)Kuşlar: Üç en iyi uçuş burada değerlendirilir. Şampiyon genç kuşlar İnternational (uluslar arası) Şampiyon genç kuşlar. Üç en iyi uçuş burada değerlendirilir. Karma takım. 1’den 6 ‘ya kadar en iyi uçuşlar değerlendirilir.

    9:Burada belirtilen kurallar dışında başka bir durum veya olayla karşılaşılırsa kulüp toplantısıyla bir karara bağlanır.

    10:Hakem kulüp üyesi olmak zorundadır.Dünyadaki başka Tippler kulübüne üye olan hakem kulüp üyesi kabul edilir.Hakem yarışmacıyla akraba olamaz.Bu kural evlilikten akrabalığı da kapsar.Hakem 16 yaşından küçük olamaz.Hakemsiz yapılan yarışmalar kulüp tarafından tanınmaz.

    11:Kulüp uçuşun yapıldığı kişinin yanına habersiz olarak denetleme amaçlı başka hakem göndermeye yetkisi vardır.Gelecek olan hakemin herhangi bir belgesi olmasına gerek yoktur.Herhangi bir üye belirlenen tarihte yapılacak olan yarışmaya kendisini hakem olarak kaydettirmesi gerekir.Orada bulunan hakeme rağmen eğer yarışmacı gönüllü hakemi reddederse onun uçuşu diskalifiye sayılır.

    12:Uçuştan önce hakem uçurulacak olan tiplerlerin cinsiyetini,rengini,künye numarasını,künye işaretini uçuş zaman protokolüne yazmak zorundadır.

    13:Hakem tiplerlerin uçuş süresi boyunca onları gözetlemeye mecburdur.Eğer hakemin kısa süreli bir işi çıkarsa o yerini yedek hakeme devredebilir.Hakem yarışmacının belirlediği yerde olmalıdır.Hakem tiplerlerin konacakları yere en az beş metre uzakta olmalıdır.

    14:Uçuş sonunda tiplerlerin belgeleri kontrol edilmeli ve uçuş zaman protokolüne uyup uymadığına bakılmalıdır.Diskalifiye durumunda zaman uçuş protokolüne kısa bilgi yazılmalı ve diskalifiye durumu yarışmacıya evden çıkmadan önce bildirilmelidir.

    15:Hakem zaman uçuş protokolünü eksiksiz doldurmalıdır.Doldurduğu zaman uçuş protokolü aynı gün yada en geç bir sonraki gün yöneticiye teslim etmek zorundadır

    16:Start anından itibaren Güvercin takımları ilk 2 saat gözükmeyebilir, 2 saatin sonunda hakem tarafından tanınabilecek seviyede takımın gözükmesi gerekir. 2 saatten itibaren takım her saat hakem tarafından görülmesi gerekir. Starttan itibaren 15.nci madde uygulanacaktır. Takımdan ayrı tek kuş en fazla 1 saat uçabilir. 17:Uçuşun geçerli sayılması için uçurulan tippler sayısı kadar tippler yere konmak zorundadır.Eğer herhangi bir tippler yırtıcı bir kuş tarafından kovalanır ve 65 metrelik bir daire içine konar ise ya da yakalanır ise bu olay hakem tarafından zaman,kuşun künye numarası hangi kuş olduğu protokole yazılmalıdır.Bu durumda güvercin uçmamış olarak kabul edilir kalan güvercinlerin durumu 15. maddeye göre değerlendirilir.

    18:Üç güvercin uçurulur ve 17.nci maddeden olay gerçekleştiyse bu yarışma durdurulur ve diskalifiye sayılır.Nedeni takımın üç güvercinden az sayıya düşmesidir.

    19-.İşaret verildikten sonra gelecek saate(1 saat) kadar takımı indirmeyi başaramaz ise uçuş diskalifiye sayılır.Son kuş indikten sonra 1 saat içinde yarışmacı kuşları kafeslerinde hakeme göstermeye mecburdur.

    20-Eğer takımdan ayrılan güvercin izin verilen mesafe içinde bir yere konar ise bu zaman bütün takımın uçuş zamanı olarak kabul edilir.Kalan bütün takımda 1 saat içinde konmak zorundadır.İşaretli veya işaretsiz bu şartlar gerçekleşir ise yarışma kabul edilir.Eğer bu gerçekleşmez ise ve kuşlar uçmaya devam ederse diskalifiye sayılır.

    21-Takım start iniş veya uçuş süresinde kümesten 65 metreden daha uzağa konarsa bu diskalifiye nedeni sayılır.




    KONU türkiye ulusal tippler birligi sitesinden alıntıdır
     
  2. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    RE: TÜRKİYe ulusal tippler yarış kuralları

    bilgi için teşekkürler bu ırkı besleyen arkadaşları tebrik ediyorum
     
  3. serhanbelli

    serhanbelli Active Member Üye

    RE: TÜRKİYe ulusal tippler yarış kuralları

    Türkiyede yoğun olarak besleyen bir yer varmı bu cinsleri acaba ?
     
  4. DoganBeq

    DoganBeq Active Member Üye

    RE: TÜRKİYe ulusal tippler yarış kuralları

    bursa ve izmir oldugunu sanıyorum dünya ikinçilide yanlış degilsem canakkalede
     

Sayfayı Paylaş