Mısıriler

Konusu 'Baska,bango ve azman ırkı' forumundadır ve kusbas tarafından 9 Ocak 2009 başlatılmıştır.

  1. kusbas

    kusbas New Member Üye

    [​IMG]
    [​IMG]

    [​IMG]
    [​IMG]

    [​IMG]
    [​IMG]

    [​IMG]
    [​IMG]

    Mısıri adı Osmanlı dönemine ait kaynakların çoğunda geçiyor. Anladığım kadarıyla o dönemde oldukça yaygın ve değer verilen bir güvercin ırkımız. Evliya Çelebi Osmanlı'da yetiştirilen güvercin ırklarını sayarken bu ırktan da bahsediyor. Bu güvercinlerin Mısır kökenli oldukları ve o dönemde Osmanlı toprakları içinde bulunan Mısır'dan getirilerek İstanbul'da geliştirildikleri biliniyor. Bu ırk Mısır'a ise Afrika'dan gelmiş. Kökeninde African owl denilen bir ırk olduğu düşünülüyor.
    Mısıriler Osmanlı devletinin son dönemlerinde Bulgar ve Macar bango ırkları ile kırılmışlar. Bu melezlemeler sonucu bu ırkımız orijinal özelliklerini büyük oranda kaybetmiş. İstanbul'da bu melezleme sonucu elde edilen yavrular son yıllarda genel olarak bongo olarak adlandırılmışlar. Özetle Mısıri ırkı, bugün bango olarak bildiğimiz ırklarımızın ata ırklarından biridir.
    Ancak arada başka geçiş aşamaları da bulunmaktadır. Mısırilerden elde edilen ve Anadolu bangosu olarak adlandırılan ırkımız daha sonraki bütün bango çeşitlerine atalık yapmıştır. Aydın bangosu, domino bangosu, İzmir bangosu(orijinal hünkari), İstanbul bangosu gibi ırklar Anadolu bangosundan geliştirilmişlerdir. Hatta Anadolu bangosu Avrupa'da bugün bilinen bir çok bango ırkının da atasıdır. Bu bango çeşitleri arasında bazı nüans farkları bulunmaktadır. Yitirdiğimiz sadece Mısıriler değildir. Aydın, domino ve İzmir bangoları da kalmamıştır. Bugün gördüğümüz hünkariler, İzmir bangolarının kırılmış biçimleridir. Domino bildiğim kadarıyla 1950 li yıllarda son olarak görülmüştür. Aydın bangolarının kırılmış biçimleri ise yerli hünkari olarak bulunmaktadır. Bugün gördüğümüz sadece İstanbul bangoları ve bazı ithal bango ırklarıdır.
    Günümüzde Mısıriler tamamen tükenmiştir. Eski bir ırk olduğu için ırkın tam olarak nasıl olduğunu bilemiyoruz. Anadolu bangosu ise nadir olarak bulunabilmektedir. Bulunan örnekleri ise büyük bir ihtimalle ithaldir. Bugün bazı yetiştiricilerimiz Mısıri yetiştirdiğini belirtmekte ya da elindeki bangolara Mısıri demektedir. Bu bizi yanıltmasın. Bugün Mısıri olarak nitelenen kuşların orjinal Mısıriler ile bir ilgisi yoktur. Belki de Anadolu bangosunun Mısıri olarak adlandırılıyor olma ihtimali vardır. Çünkü Anadolu bangoları, Mısırilere en yakın bango türüdür
     
  2. mirocu sercan

    mirocu sercan New Member Üye

    massallah allah nazardan saklasın :D:D
     
  3. AHMET ESEN

    AHMET ESEN Active Member Üye

    ellerine sağlık teşekkürler az erkek mısıri aramadık
     
  4. ZEYNAL YÖRÜK

    ZEYNAL YÖRÜK Konuk Konuk

    ellerine sağlık kardeş.. kuşlarının tuyunce hayrını gor...
     
  5. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    elllerine saglık kardeş
     
  6. mirocu sercan

    mirocu sercan New Member Üye

    massallah :D
     
  7. müslüm

    müslüm Member Üye

    paylasım için teşşekürler güzel kuşlar
     
  8. hacibes

    hacibes New Member Üye

    paylasim icin tesekkürler cok guzeller
     
  9. tanerermec

    tanerermec New Member Üye

    güzel paylasım elinize saglık
     
  10. DoganBeq

    DoganBeq Active Member Üye

    fehmi bakda için buzları erisin:D paylaşım için tşkler
     
  11. urfalıserhat63

    urfalıserhat63 Active Member Üye

    kuşlar çok güzeller ALLAH nazardan esirgesin
     

Sayfayı Paylaş