...LEOPARLAR...

Konusu 'Hayvan Resimleri & Bilgileri' forumundadır ve p a r s tarafından 13 Eylül 2009 başlatılmıştır.

  1. p a r s

    p a r s New Member Üye

    Leoparlar (panthera pardus)

    [​IMG]

    kürklerindeki uzun ve koyu desenlerle kolaylıkla tanınan vahşi kedilerdendir. Ama Leoparlar Güney Amerika Jaguarları ile bazen karıştırılırlar. Güney Amerika Jaguarları’nın da kürklerinde çok benzer desenler olsa da Leoparlar’ınkine kıyasla daha küçük ve içleri şekilli değildir. Leoparlar oldukça büyük vahşi kedilerdendir. 1.5 metreye varan boyları ve 1 metre civarındaki kuyrukları ile heybetli bir görünümleri vardır. Erkek leoparlar dişilere kıyasla % 20-40 daha büyüktürler.

    Bulundukları coğrafyaya göre renkleri altın sarısından koyu kahveye kadar değişiklik gösterir. Dağlardan çöllere kadar çok değişik coğrafi ortamlarda görülebilen Leoparlar, Afrika ve Asya’da yaşayan bir vahşi kedi türüdür.

    Geoffroys Kedisi
    Borneo Körfez Kedisi
    Serval
    Karakulak
    Kodkod
    Çin Çöl Kedisi
    Margay
    Balıkçı Kedileri
    Leoparlar
    Kum Kedileri
    Aslan
    Puma
    Çita
    Vaşak
    Jaguar


    Gündüz avlanan leoparlar bu sebeple kendilerini avından saklayacak yeşilliklere ihtiyaç duyar. Çok iyi bir avcı değildir. Ama örneğin maymun avlarken maymunları kandırmakta oldukça ustadır. Avına 6 metre kala saldırır ve saldırırken hızı saatte 60 kilometreye kadar çıkar. Leoparlar kendileri için avlansa da avını bitiremeden çakallara ya da vahşi köpeklere avını kaptırır. 10 ila 15 yıla arasında ortalama ömürleri olan ve 3 yaşına vardığında erginleşen bu güzel kedilerin en büyük düşmanı da başka bir kedi olan kaplanlar ve aslanlardır. Onlarla rekabet genellikle öldürücü olur. Erginleşemeye 1 yıl kala annelerinden ayrılan ve avlanmaya 3 aylıkken başlayan Leoparlar, erginleşene kadar annelerinden ayrılsalar da yakın dururlar.

    Oldukça iyi yüzen Leoparlar insanlara da yakınlaşmaktan fazla çekinmez. O yüzden kırsal alanlara rahatlıkla yaklaşır. Güney Amerika’da Benin’de Leoparlar cesaretin simgesi olarak kabul görürler. Kürkleri sebebi ile ne yazık ki avcıların boy hedefi olan Leoparlar’ın soyu hızla tükenmektedir.

    [​IMG]
     
  2. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

  3. DoganBeq

    DoganBeq Active Member Üye

    paylaşım için tşkler pars
     

Sayfayı Paylaş