Kanarya kafesinde ne tür özellikler aranmalıdır

Konusu 'Bakım,üretim,hastalık' forumundadır ve ibo tarafından 24 Şubat 2013 başlatılmıştır.

  1. ibo

    ibo Active Member Üye

    [/b]Kanarya ve muhabbet kuşu kafesleri metalden, tahtadan ve plastikten üretilirler. Metal kafesler tercih edilmelidir. Tahta kafes alınacaksa fazla girintili çıkıntılı olmayanları ve boyasız olanları tercih edilmelidir. Unutmamalıdır ki kafes alırken göz zevkimiz değil kuşun rahat etmesi daha önemlidir.

    Yorkshire, Paris Kıvırcığı, Norwich gibi iri cüsseli kuşlar için kafes ölçüleri
    Boy: 60cm En: 25-30cm
    Yükseklik: 35-40cm olmalıdır.


    Diğer kuşlar için
    Boy: 50
    En: 25
    Yükseklik: 40cm olmalıdır.



    Eğer alacağımız kafesler daha ufak olursa kuş rahat hareket edemez, şişmanlar ve ötmemeye başlar, kafeste sıkılır. Büyük olursa tünekler arası mesafe uzadığı için kuş oyuna dalar, zayıflar ve ötüşü unutur.

    Kafesin tabanı kolay temizlenebilmesi açısından sürgülü, çekilebilir olmalıdır. Sürgülü parçanın kenarları yüksek olmalıdır ki içindeki pislikler yerlere dökülmesin. Kafes çevresi bir tül şerit ilede sarılabilir. Kafes telleri dikey ve 1.5 cm aralıklı olmalıdır.

    Kafesin 2-3 adet dışa doğru açılan kapısı olmalıdır ve el girecek kadar büyük olmalıdır.



    5- Tüneklerde aranan özellikler nelerdir ?

    Tabiattaki ağaç dallarının yerini kafeste tünekler almıştır. Kanaryanın üzerinde öteceği, oynayacağı, uyuyacağı yer tüneklerdir.

    Bu yüzden tünek seçimi önemlidir.Tünek kuşun kavrayabileceği kalınlıkta fakat tırnaklarının birbirine değmeyeceği gibi olmalıdır.

    Normal büyüklükteki kuşlar için 12 mm, iri kuşlar için 14 mm çapında olmalıdır.

    Piyasada değişik maddelerden yapılmış tünekler mevcuttur bunların en iyisi mürver ağacından yapılmış olanlarıdır. Tahtadan yapılmış tünekler zımparalanmış ve boyasız olmalı zamanla eğrilmeyecek kadar sert olmalıdır.

    Kamıştan yapılmış tünekler zamanla bit yapacağından tavsiye edilmez

    Bir kafeste 2 yada 3 adet tünek bulunmalıdır, ama fazla tünek de kuşu yorar.

    İki tünek aşağıya yemlik hizalarına kuşun rahat yem yiyeceği şekilde yerleştirilmeli üçüncü tünek kafesin tavanına (kuşun kamburu çıkmayacak şekilde rahat bir yükseklikte).

    Tavana konulacak tünek, Kuşun dışkısı alt tünekleri pisletmiyecek gibi yerleştirilmelidir.

    Tünekler yerlerine çok iyi oturtulmalı, kıpırdamamalıdır.



    6- Yemliklerde aranan özellikler nelerdir ?

    Kafesin içine sokulan yemlikler yerine dıştan takılanları tercih edilmelidir böylece yem değiştirilirken kuş ürkütülmemiş olur. Kolay temizlenmesi için köşesiz yemlikler alınmalıdır. Yemlik çeşitleri :

    * Açık yemlik
    * Kapalı yemlik
    * Tünekli yemlik
    * Dıştan takılan yemlik

    Kapalı ve tünekli yemlikler alınmalıdır. Böylece kuşun yemleri saçması önlenmiş olur.



    7- Suluklarda aranan özellikler nelerdir ?

    Yem kadar suyunda kuşa sağlıklı verilmesi gerekmektedir. Suyun temiz korunmasını sağlayacak, kafeste sağa sola dökülmesini engelleyecek, kolay temizlenecek yapıda olması gerekir. Çabuk kırılmayan plastikten yapılmış, kafese dıştan asılan, köşesiz tipte olanları tercih edilmelidir.



    8- Yuvalıkda aranan özellikler nelerdir ?

    Kanarya üretimi için yuvalık en gerekli araçtır. Genelikle hasır, tahta, plastik, pişmiş topraktan yapılırlar. Yavruların düşmemesi için yeterli derinlikte olması gerekir. Telli ve plastikten yapılmışların dışındaki yuvalıkların temizliği zordur.

    Yuvaların içine piyasada satılan keçe içlik veya ince kuru ot, at kılı, keten ipler konulur. Yuvalıklar kafesin üst tarafına kuşun tünekleri görmeyeceği şekilde takılmalıdır, aksi halde tüneği gördükçe kuş yumurtalardan kalkar.

    Muhabbet için ise tahta yada plastik, kuşun girip çıkacağı bir yer haricinde hertarafı kapalı, sadece arka kısmında açma kapama kapağı olan ince uzun dikdörgen küp şeklindeki yuvalıklar kullanılır. Muhabbet kuşları yavrularını kıskandığı için her tarafı kapalı rahatsız edilmeyecek şekilde bir yuvalık kullanılmalıdır. Bu yuvalığın arka kısmına doğru kuşun yuva yapması için bir oyuk olmalıdır. Eğer kuşun yuvalığı sık sık açılarak kontrol edilirse kuşyvrularını aşağı atar.


    9- Banyolukda aranan özellikler nelerdir ?

    Kanaryalar sudan çok hoşlanırlar, doğada su birikintilerinde, akarsu kenarlarında yıkanırlar. Onların bu ihtiyaçlarını karşılamak için kafese banyoluk konulmalıdır.

    Bu kap paslanmaz malzemeden olmalıdır. Kuşun rahatça girebileceği büyüklükte ve kafese dıştan asılan türde olanı tercih edilmelidir.




    10- Kafes temizliği

    Mevsimler değişirken, dolapların içine girer yazlık kışlık ayırırız. Tozları alır, temizlik yaparız. Yaptıklarımız sadece düzenli bir yaşam için değil, sağlığımız açısından da yararlıdır.

    Mevsim değişiklikleri ya da belli dönemler içinde, kafeslerin derlenip toplanması, kuşlar açısından da şarttır. Ama gerçek bir temizlik için evdeki yaşama düzeninin, genel olarak gözden geçirilmesi gerekir.


    Kuşun nedensiz hiddeti 'Temizlik Zamanı'nın gelip geçtiğinin en önemli kanıtıdır.

    Aile bireylerinin alerjisi, astımı mı var ?
    Kuşunuz sık sık hapşırıp, tıksırıyor mu ?
    Kafesi şöyle bir salladığınızda toz kümesi havada uçuşuyor, kuşunuz size fena fena bakıyor mu ?

    Eğer öyleyse sorunun kaynağına inin ve temizliğe başlayın.


    Kafesin içini ve dışını temizlerken, çamaşır makinası, kurutucusu, ya da fabrika makinalarını tercih etmeyin. Kuşlar hassas yaratıklar oldukları için, parfüme ve bazı ürünlere karşı tepki verebilirler.


    Tozlar küçümsense de kuşlar için hayati önem taşırlar. Toz parçacıkları arasında bakteriler ve virüsler kol gezmektedir. Kuşun bulunduğu odada, eğer bir hava filtreniz varsa, problemi çözmeye yardımcı olabilir. Özellikle de kış aylarında, pencereler kapalıyken çözüm üretebilir.

    Bir filtre kullanacaksanız, yıkanabilir olanları tercih edin. Tabii ki, taze hava gibisi yok ! Ama gelin görün ki yaz ve bahar aylarında açılacak pencerelerden sadece taze hava girmiyor. Yine de pencereleri temiz tutmak, bir çok bakterinin yolunu daha başından keser. Zehir içermeyen sabunlar bu iş için idealdir.


    Kuşların yemlerinin temizliği de çok önemlidir. Yemi sakladığınız kabın, dezenfekte olmasına, oda sıcaklığının yemlerin kalitesini etkilememesine çalışın. Kavanoz kullanmak çok daha sağlıklıdır. Hem camın sıhhiliğini, hem de yemi görebilmenizi sağlar.


    Kuş kafesini, hortum kullanarak tazyikli su ile yıkayın. Bu işi banyoda, müsaitse bahçede yapabilirsiniz.

    Kuşunuzun çevre temizliği için kullanacağınız alet edavatın kalitesini de önemseyin. Aksi takdirde tüy bırakan küçük bir fırça bile kuşunuzun sağlığını riske sokabilir.
     
  2. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    bilgiler için teşekkür ederiz
     

Sayfayı Paylaş