Köpeğin vücut dili

Konusu 'Köpekler' forumundadır ve hasan63urfa tarafından 3 Ekim 2012 başlatılmıştır.

  1. hasan63urfa

    hasan63urfa New Member Üye

    Eğer uzun süredir köpek besleyen bir kimseyseniz, köpeğinizin başka köpekler ile farklı vücut hareketleri ile iletişim içerisinde olduğunu farketmişsinizdir. Hayvan davranışlarını inceleyen uzmanlar, bazı vücut sinyallerinin potansiyel tehdit olan rakipleri sakinleştirdiğini, hatta köpeğin kendisini rahatlattığını belirtmektedirler.

    Ailenizin bir ferdi olan köpeğinizin size ne anlattmak istediğini, onun hareketlerinden anlayabilirsiniz.

    Köpek dili yüz ifadeleri, kulaklar, kuyruk, vücut hareketleri ve sesten ibarettir. Bazı vücut hareketlerinin saldırganlığı engellediği düşünülmektedir. Eğer birden fazla köpeğiniz var ise, birlikte oyun oynadıkları anlarda onları gözlemleyin. İşler kontrolden çıkmaya başladığında, birbirlerine oyunu kesmeleri için işaret verirler. Bu tür davranışlar, sürü üyeleri arasında gelişim işbirliği olarak adlandırılır.

    Eğer köpeğinizi hareketlerini iyi gözlemleyen biriyseniz, köpek davranışlarını inceleyen uzmanlara göre köpeğinizi sakinleştirebilmek için onun kullandığı hareketleri kullanabilirsiniz. Köpeğinizin stresli olduğu durumları gözünüzde canlandırın. Örnek olarak veterinerinizde muayene olduğunda, istemediği bir şeyi yapmasını istediğiniz, temel itaat eğitimini alırken gibi. Bu tür durumlarda yeri kokladığını, esnediğini ya da kendi burnunu yaladığına görebilirsiniz.

    Köpeğiniz parkta ya da sokakta tanımadığı bir köpek ya da insan gördüğünde yapmış olduğu bazı vücut hareketleri onun "sana karşı br tehdit değilim" gibi bir mesaj verdiği anlamına geliyor olabilir. Bazı tipik işaretler aşağıdaki gibidir:

    Yeri koklamak

    Bu durum, ürkek bir köpeğin kendisini ürküten insan ya da hayvanı sakinleştirmek istediğini belirtebilir.

    Kafayı çevirip bir yöne sabit bakma

    Köpeğiniz bu hareketi onu kucaklamak için üzerine gelen bir çocuğa bile yapabilir. Bazen bu durum sizin yakalayamayacağınız kadar kısa bir süre içerisinde olabilir. Bu işareti, korkulası bir köpeğe direkt değil, belli bir açı ile yaklaşarak kullanabilirsiniz. Bir çocuğun tanımadığı bir köpeğe direkt bakarak yaklaşmasını engellemelisiniz. Köpeğe direkt bakarak yaklaşmak, köpek dilinde saldırganlık anlamına gelir.

    Köpeğin kendi burnunu yalaması

    Bu hareket, yabancıları sakinleştirmek, onlara kendisinin bir tehlike olmadığını göstermek içindir. İlgniç bir şekilde koyu renkli köpekler bu hareketi daha sık kullanmaktadırlar.

    Yüz yalama

    Köpeğinizin sizin ya da başka bir köpeğin yüzünü yalaması, tipik bir selamlama hareketidir. Karşı tarafı sakinleştirmek için de kullanılabilir.

    Esneme

    Bu genel bir stres işaretidir. Bu hareketler daha çok itaat eğitimlerinde, köpek şovlarında, veterinerde ve ev eğitimlerinde gözlemelenmektedir. Bu işaretleri yaşlı köpekleri sakinleştirmekte kullanmak daha kolaydır çünkü yaşlı köpekler sahiplerinin vücut hareketlerine karşı daha duyarlıdır. Bu işaretleri kendi köpeğinizde deneyerek sonuçlarını izleyin.

    Kaynak: Peteducation.com
     

Sayfayı Paylaş