Güvercin sevdası çatılardan gökdelenlere sıçradı!

Konusu 'Basında güvercin' forumundadır ve guvercinurfa tarafından 17 Mart 2011 başlatılmıştır.

  1. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    Güvercin hobisi ya da tutkusu ne şehirli tanıyor ne köylü! Bir kere bu sevdaya tutulmayagörün.

    O zaman haliniz yaman olur. Ne çatı dinler ne de dam! Ufacık boşluklara sıkışır hayatlar. O boşluklarda yetiştirilen güvercinler, gökyüzüne kanat çırpar. Bugün İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirler başta olmak üzere neredeyse Türkiye'nin her ilinde pek çok apartmanın çatısında güvercin kümeslerini görmek mümkün. Sadece apartmanlarda değil, gökdelenlerin çatılarında da artık güvercinleri uçuşuyor. Buna, sevda diyerek geçiştirmek de doğru değil; bir sektör oluşmuş durumda. Güvercin mezatları düzenleniyor meraklısı için birçok yerde...

    Yusuf Akpınar'ın güvercini çok iyi takla atıyor. Bu nedenle mezat fiyatını 20 TL'den açıyor. Umut Aşçı, bembeyaz renkli güvercine, '23 TL veririm.' diyor. Diğer katılımcı Ali Çimen'den ise 25 TL fiyat geliyor. Bu artış güvercinin fiyatını 60 TL'ye kadar yükseltiyor. Ama sahibi henüz belli değil. Bu kez diğer kuşseverler devreye giriyor ve güvercine daha iyi bakacağını düşündüğü kişiye; Ali'ye ya da Umut'a destek için başlıyorlar bağış yapmaya. Hüseyin Bey, "Benden Ali'ye 3 TL." Engin Bey ise "Umut'a da benden 5 TL." diyerek pazarlığa son noktayı koyuyor.

    Bu manzaralar, haftada iki gün İstanbul'un Ümraniye semtinde kurulan güvercin mezatında yaşanıyor. Güvercin beslemek öyle kolay bir iş değil. Her gün 2 kere sabahın erken saatlerinde ve akşam güneş batmadan önce çatıya çıkıp üstelik yaz-kış demeden onları yemleyip uçurmak gerekiyor. "Bir gün uçmasın, kuşların kanatları çekilir, formunu kaybeder, uçamaz eskisi gibi" diyor işin üstadları.

    En zevk aldıkları şey ise güvercinlerin uçarken takla atması. Yarışmalarına katılıyor, en iyi güvercin ödülü alarak bu işin zorluğunu unutmaya çalışıyorlar. Bu alanda da 2 farklı kategoride yarışma yapılıyor. Eke adı verilen yani yumurtlamış yaşı büyük olan kuşlar ve yavru kuş kategorisi. Türkiye çapında yapılan yarışmalara bazen binlerce başvuru yapıldığını söylüyor güvercin bakıcısı Orhan Erikçi. 12 yaşından beri güvercin beslediğini aktaran Erikçi, 36 yaşında olduğunu ve bugüne kadar yüzlerce güvercinin elinden geçtiğini anlatıyor. Erikçi bu sevgisini bir dernek kurarak yaşatmaya çalışıyor. Yenidoğan Güvercin Sevenler ve Yetiştirenler Derneği'nde haftanın belli günleri güvercin besleyenler bir araya gelerek kuşlarını satıyorlar veya yenilerini alıyorlar. Kendisinin de Türkiye genelinde yapılan bir yarışmada birinci olduğunu anlatıyor Erikçi.

    Ünlü bir şirketin üst düzey yöneticisi olan Uğur Kemal Gökbulut, derneğe sürekli gelenlerden. İş hayatının stresinden bunaldığını ifade eden Gökbulut, güvercinleri gördüğünde tüm yorgunluğunu unutuyor. Lüks bir plazada oturmanın onun için tek bir anlamı var: "Kuş sevgisi öyle bir şey ki onlar için plazanın en üst katına kafes yaptım. Isıtması ve yemlikleriyle çok muazzam oldu. Neredeyse evimdeki lüksü onlara da sağladım."

    Güvercin beslemek güzel diyorlar ancak bir de şu hırsızlık olmasa... Kuşlarına yıllarını veren bu kişiler, en çok hırsızlardan yılmış. Her ne kadar önlem alsalar da önüne geçemiyorlar hırsızlığın. İsmini vermek istemeyen bir besici, başına gelen olayı şöyle anlatıyor: "Güvercinimi yarışmalar için özel olarak yetiştirdim. Havada uçarken gören biri gelip satın almak istedi. Ben razı olmadım. Hatta bin TL para teklif etti, yine de vermedim. Kuşlar çalınmasın diye kafesin etrafını elektrikli telle çevirdim. Ancak gece hırsızlığa gelenler ölümü de göze alıp kafesin yanından duvarı kırıp güvercinimi çalmışlar."

    ***

    Yazın sıcak yakıyor kışın soğuk kurutuyor

    Güvercin beslemenin yaz ve kış farklı zorlukları var. Yaz boyunca saatlerce güvercinlerin peşinde koşan besiciler adeta koyu renge bürünüyor. Güneş tenlerini kömür karası yaparken onlar yine gökyüzünde güvercinleri takip ediyor, atmaca kapmasın diye. Kışın da kuşlarını uçurmak için saatlerce dışarıda kalan güvercin besicilerinin tenini bu sefer dondurucu soğuk çatlatıyor. Yine de onlar 'her şeye değer' deyip bu işi hastalık derecesinde sevgiyle yapıyor.

    İyi taklacı güvercin nasıl olur?

    Sağlıklı ve güçlü olmalı. Yere inerken bir seferde ve sağlam basarak inmeli. Kafası yuvarlak yapılı, boynu ince ve uzun olmalı. Kanatları gövdeden itibaren başlayarak kalından inceye doğru uzanmalı. Gaga renkleri canlı ve parlak olmalı. Tüyleri hem yumuşak hem de bol olmalı. Uzun süre havada kalan güvercin en iyi güvercindir. Bu sırada ne kadar fazla takla atıyorsa bu onun becerisini gösterir.

    Güvercini çekmek

    Güvercin merakının, bir başka yönü de başıboş güvercinleri yakalamak. Bunun için besledikleri güvercinleri kullanan kuşçular, havada uçan bir güvercin gördüklerinde beğenirlerse hemen kendi kuşlarını kafesten salıyorlar. Böylece havada uçan güvercin, kalabalık sürüyü gördüğünde onlara katılmak için yere iniyor. Biraz yemle ortama alıştırılıyor ve diğer güvercinlerle kafese doğru sürülerek içeri girmesi sağlanıyor.
     
  2. furkanahmet

    furkanahmet Member Üye

    haber için teşekkür ederim
     
  3. fırat68

    fırat68 Active Member Üye

    haber için teşekkürler
     
  4. DoganBeq

    DoganBeq Active Member Üye

    haberler için tşkler
     

Sayfayı Paylaş