GÜVERCİN BESLEYİCİSİ AKCİĞER HASTALIĞI

Konusu 'Güvercin ve Kültür' forumundadır ve guvercinurfa tarafından 20 Ekim 2010 başlatılmıştır.

  1. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    GÜVERCİN BESLEYİCİSİ AKCİĞER HASTALIĞI
    Tıp dilinde “Ekstrensek Alerjik Alveolitis” adı ile bilinen hastalığın halk dilindeki adı “güvercin besleyicisi akciğer hastalığı” Bu hastalık zooness hastalıklarda olduğu gibi, güvercinlerimizin taşıdığı mikrobik bir hastalığın insanlara bulaşması sonucu gelişmiyor. Ancak güvercin yetiştiricilerinin salmalarında bulunan ve bizim “güvercin tozu” adını verdiğimiz beyaz tozun solunması sonucu ortaya çıkabiliyor. Bu toz bir çok organik ve kimyasal maddeler içeriyor. Bazı kişilerin bünyesi bu maddelere karşı alerjik bir reaksiyon oluşturabiliyor. İşte Ekstrensek alerjik alveolitis adı verilen hastalık bu reaksiyon sonucu gelişiyor. Sıklıkla kuş ve güvercin yetiştiricilerinde karşılaşıldığı için halk arasında güvercin besleyicisi akciğeri hastalığı olarak biliniyor.

    BELİRTİLERİ

    Bu hastalığın güvercin yetiştiricileri arasında görülme sıklığı % 8 ile % 30 arasında değişiyor. Güvercin yetiştiricilerinin çoğu erkek olduğu için genellikle erkeklerde ve çok büyük oranda da sigara içmeyen kişilerde görülüyor. Bu hastalığın en tipik belirtisi, 38 – 39 dereceye kadar yükselen ateş ve nefes darlığı şeklinde kendini gösteriyor. Nefes darlığı gittikçe artan bir tempo izliyor. Nefes darlığına bağlı olarak gelişen çarpıntı, kuru öksürük ve göğüs ağrısı olabiliyor. Hastalığa yakalanan kişiler aşırı iştahsız ve halsiz oluyorlar. Kısa süre içinde hızlı bir kilo kaybı yaşanıyor. Daha ileri durumlarda sağ kalp yetmezliği görülebiliyor. Bu hastalıktan korunabilmek için özellikle salma temizliği sırasında mutlaka koruyucu maske kullanmak gerekiyor.

    HASTALIĞIN BİÇİMLERİ

    Hastalık Akut, Subakut ve Kronik olmak üzere üç ayrı şekilde belirtiler verebiliyor. Akut biçiminde allerjen maddelerle temastan 2–9 saat sonra belirtiler başlıyor. İlk günün sonunda belirtiler doruk noktaya ulaşıyor. Kronik biçiminde ise allerjen madde ile temastan yıllar sonra bile belirtilerin başladığı olabiliyor. Bu nedenle bu konuda alerjik olan kişilerin uzun süre kontrol altında tutulmaları gerekiyor. Subakut formda ise hasta akut ve kronik formun bir karışımını gösteriyor. Bu hastalığın belirtilerini gösteren yetiştiricilerimize ilk önlem olarak güvercinlerle olan temaslarını kesmelerini ve bir sağlık merkezine başvurmalarını öneriyoruz. Ancak eğer bünyeniz bu konuda alerjik bir yapıya sahipse yapılması gereken en doğru şey güvercin yetiştiriciliğini tamamen bırakmak olacaktır. Hastalık ilaçla tedavi edilebiliyor.
     
  2. serhanbelli

    serhanbelli Active Member Üye

    Bilgiler için tşkler. neyseki ölümcül değilmiş :D
     
  3. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    ölmezsin korukma serhan ölceksen kuştan ölelim:D
     
  4. serhanbelli

    serhanbelli Active Member Üye

    korkma gibi bir şansımız yokki,ölümden öte köy yok çünkü :D
     
  5. DoganBeq

    DoganBeq Active Member Üye

    :) abooo kuşları bıraksammı açaa:D
     
  6. serhanbelli

    serhanbelli Active Member Üye

    Doğan sana birsey olmaz ;)
     
  7. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    dogansız hava sahası var sana bişe olmaz
     

Sayfayı Paylaş