discus

Konusu 'Akvaryum Ve Deniz Canlıları' forumundadır ve p a r s tarafından 28 Şubat 2010 başlatılmıştır.

  1. p a r s

    p a r s New Member Üye

    [​IMG]



    Latince Adı: Symphsodon discus

    Habitatı ve Anavatanı: Amazon nehri

    Beslenme Biçimi: Etçil

    Davranış Biçimi: Barışçıl

    Kendi Türlerine Davranışı: Agresif

    Yüzme Seviyesi: Dip-Orta-Yüzey

    Cinsiyet Ayrımı: Cinsiyet ayrımı çok çok zordur. Kesin tahmin yapılan balıklarda bile yanılma payı olduğu görülmüştür. Eş tutan ve tüp çıkaran balıklarda kesin tahmin yapılabilir.

    Üreme: Dik bir yüzeye düz yumurta dökerler, yavrularını korurular. Üretim için beslenebilecek boyda 10 adet balığın birlikte büyütülerek, eş tutan balıkların 50*50*50'lik bir akvaryuma ayrılmasıyla sağlıklı üretim yapılabilir. Eş tutan balıklardan yumurta almak zor; yavru almak daha zor; çıkan yavruları büyütmek daha da zordur. Sudaki en ufak değişmelere karşı bile yumurtalar hassastır. Yavrular çıktıkları zaman erkek, dişi beraber yavrulara bakarlar. Yavrular anne-babalarının mukozalarını yiyerek beslenirler.

    Sıcaklık: 28-30 °C

    En Fazla Büyüdüğü Boy: 25 cm

    En Az Akvaryum Hacmi: 400lt

    Su Sertliği: Yumuşak

    pH: 6.0-7.0

    Zorluk Seviyesi: 4


    Genel Yorum:
    En gösterişli tatlı su balığı olarak bilinir. Anne ve baba yavrularını üzerinden salgıladıkları mukoza tabakasıyla beslerler. Çok akıllı balıklardır. Sera'nın kitapçığında bir discusun kafada delik (hole in head) hastalığına yakalınışı ve balığın tedavi edilişi anlatılırken şöyle ilginç bir olaya değinilmektedir; balık her gün yakalanıp kafasına ilaç sürülmektedir, bir süre sonra tedavi edildiğini anlayan balık akvaryuma kepçe konulduğunda kendisi yüzerek içine girmiştir. Sık sık hastalanmasıyla hobicilerin gözünü korkutsa da uygun şartlar sağlanıp, sağlıklı bir balık alındığında size uzun seneler seyir keyfi yaşatacaktır. Çok tecrübe ister. Her gün düzenli dip çekimi balığın sağlıklı yaşaması için şarttır. Çok çabuk hastalandığı için, besleyen hobici hastalıklara karşı tecrübeli olmalıdır. Sürekli temizlik istediğinden, cama cam akvaryumlarda besleyen hobici çok fazladır. Yanlız olarak bakılması tavsiye edilen bir türdür. Günümüzde akvaryum ortamında beslenen discus balığının Amazon Nehiri'ndeki atasıyla pek bir alakası kalmamıştır. Ülkemiz ve dünya piyasasına asya kökenli, akvaryum üretimi balıklar hakimdir. Onlarca varyasyonu vardır.



    Aktavist Yorumları:
    1) Discus dünyanın en akıllı balığıdır. Hayata bağlılığı ve yaşama isteği de en önemli özelliklerinden biridir. Hasta olduğunda bile bunu çok rahat belli eder, size kendisini tedavi etme imkanı sunar. Ayrıca da tedaviye yanıt verir. Çok dayanıklı balıklardır. Bakımı da öyle herkesin söylediği gibi çok zor değildir. Su değişimleri ve dip çekimi ihmal edilmediği sürece size hiç bir sorun çıkarmaz. En önemli konu, discusları alırken bir kere de bir yerden ve tek seferde, aynı zamanda sağlıklı olanları almaktır. Kimileri discus akvaryumunun en güzel dekoru sağlıklı discuslardır dese de ben kumsuz ve bitkisiz bir discus akvaryumu düşünemiyorum. Böyle akvaryumları da perdesiz bir eve benzetiyorum. Tabiki discusun sağlığı herşeyden önemli ancak kendinizi bom boş bir odada düşünsenize! Eğer yeterli tecrübeye sahibim diyorsanız tavsiye ederim. Size zamanla alışacak, tanıyacak ve çok keyifli anlar yaşatacaktır.

    2) Bence bakımı okadar da zor değil. Biraz özen biraz da sevgi yetecek. Çok akıllı oldukları kesin. Keyifleri yerinde olunca renkleri daha belirgin oluyor ve seyrine doyum olmuyor. Tavsiyemse; akvaryumcudaki alcağınız balık yeni ithal edilmiş olmasın! Birkac haftalık olsun. Onlarda yaşayan balık sizde hayli hayli yaşar.

    3) Süper balıklar; yanlız bu balıkları alırken dikkat etmek en önemlisi. Aldığınız yerde nasıl bakıldığı çok önemli. Yurt dışından yeni ithal balığı hemen alırsanız hüsrana uğrayabilirsiniz. Benim akvaryumumda melek, discus, rainbow 6 aydır hep beraber yaşıyorlar hiç de sorunları yok.

    4) Balık değil, balıkların sultanı. Sizle ilgilenen sizi tanıyan ve size alışan bir balık türü. Köpek besler gibi birşey...

    5) Discus balıklarının bakımı çeşitli kaynak ve makalelerde yazıldığı kadar zor değildir. Sadece ihmale gelmeyen bir tür. Uygun tank boyutu, sağlam bir filtrasyon ve düzenli su değişimlerinin yanında sağlıklı bir diyet sunulduğunda herkesin bakabileceği bir türdür. Discuslarınızı sadece kuru yem ile beslemeyin. Canlı yemler yeterli gelişim için şarttır. Temin edilemiyorsa hazır dondurulmuş yemler ya da karides,dana yüreği ve çeşitli sebzeler/ilaveler ile oluşturulan yemler kullanılmalıdır.

    6) Seyri keyif balıklardır. Artık herkesin bildiği üzere PH,NO3 gibi su özelliklerine dikkat edildiği sürece keyifleri yerindedir. Dış filtre ile su filtre edilmelidir. Beslenmeleri biraz nazlıdır. Çeşitli yemler vermenizi tavsiye ederim. Canlı su piresi, (ki doğurganlığı arttırır) kuru yem de verilmelidir. Son olarak zaman zaman saklanabileceği bir kabuk veya gölgelik olursa akvaryum içinde daha mutlu olabilirler.

    7) Sert değiller. Çok asil balıklar, seyretmesi çok güzel. Uygun şartlarda ve büyük akvaryumda bakılmalı. Beslenmesi çeşitli yemlerle yapılmalı, sevgi ve ilgiyle bakılmalı! Her şeyde olduğu gibi...

    8) Bence sert bir balık değil ve bu balığı besleyen kolay kolay başka balık beslemiyor. Sürü balığı olduğu için akvaryuma koyarken aynı boyda ve 6-8 li gruplar halinde koyarsanız bir problem çıkmaz. Büyük boya gelince discusun seyrine doyulmuyor, hele bir de eş tutmaya başlarsa o başka bir tat.
    alıntıdır.

    [​IMG]
     
  2. DoganBeq

    DoganBeq Active Member Üye

    hic bunlardan beslemedim ama güzel gözükiyolar
     
  3. AHMET ESEN

    AHMET ESEN Active Member Üye

    çok güzel bir ciklet çeşitidir bakımı zor ama zevklidir..
     
  4. p a r s

    p a r s New Member Üye

    walla çok güzel bi balık ya bakımı çok zormuş ama
     
  5. DoganBeq

    DoganBeq Active Member Üye

    aynı zamada pahalımış:d
     
  6. AHMET ESEN

    AHMET ESEN Active Member Üye

    evet 150 lira civarında bi fiyatı var acemiler için biraz riskli bakımı güç 400-450 literden aşagıda üretimi yapmak çok zor anlıcanız güzel ama zahmetli bi balık ben çok besledim bir zamanlar vardı..
     
  7. DoganBeq

    DoganBeq Active Member Üye

    benim uzmanlık alanım velifera balon moli kılıc moli lepistes ciklet türündense beyaz zebra:) sari prenses:D
     
  8. baysamin

    baysamin New Member Üye

    Aslında düşünldüğü kadar or değiller 6-7 cm olanları 30-50 tl arasında bulabilirsiniz tabi varyetesi ve formuna göre bu fiyat artabilir bir dönem besledim ama beklentilerimi karşılamadı.

    Camacam akvaryumlarda rahatlıkla bakılabilir.

    İnsanlar hep zorluklarını anlatırlar ve bu balığı besliyenlerinde birtek kendilerinin bakabileceklerini sanırlar ve anlatırkende hevesli insanalrın hevesini kıracak şekilde anlatırlar.

    Her konuşulan ve yazılanlara kulak asmayın ;)
     
  9. p a r s

    p a r s New Member Üye

    öyle ama hassas bi balık yanii akvaryumu büyük olmalı dikkat edilmeli yani rasgele balık besleyen için çok zor mesela doğan ve fehmi gibiler besleyemez hemen öldürürler :D :D :D
     
  10. baysamin

    baysamin New Member Üye

    60x30x30 ölçülerinde bir akvaryumun yarısına kadar su doldurulmuş cd`den birazdaha büyük 2 discus hayvanlar çapraz duruyor dik dursalr sırtı dışarı çıkıcak sudan o şartlarda yawru alınıyordu o balıklardan.

    Discuslarda birde yem yemem alışkanlığı vardır nazlanır sahibine ızdırap olur ben beslediğim zamnlarda banada olmuştu 1 hafta aç bıraktım :D sonra paşalar gibi yediler gözümüzde büyütürsek herşey zordur.

    Ufak bebek yürümekten korkar;)
     
  11. DoganBeq

    DoganBeq Active Member Üye

    valla iki tane akvaryumum var 80X40X30 ölcüsünde canlı doguran üretiyodum son yawrularıda fehmi kardeşime verdim sanırım şimdi onlar hepsi damızlık olmuşdur
     

Sayfayı Paylaş