Canlı bitki seçiminde ve akvaryuma ekiminde dikkat edilmesi gerekenler

Konusu 'Akvaryum Ve Deniz Canlıları' forumundadır ve guvercinurfa tarafından 21 Eylül 2010 başlatılmıştır.

  1. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    Su hayatında bu kadar önemli bitkileri alırken nelere dikkat etmeliyiz ?
    Akvaryum bitkilerini satın almamız eskiden tek yönlüydü. Akvaryumcumuza giderdik ve akvaryumumuz için bitki seçerdik. Ancak son zamanlarda açılan bitki online satış siteleri ile beraber akvaryumculara bir alternatif gelmiş durumda.

    Ben sizlerle öncelikle akvaryumcudan bitki seçerken nelere dikkat etmeliyiz. Bunu açıklamak istiyorum.
    Akvaryumcudan bitki seçmeden öncelikle bitkinin balığımız için uygun olmasına bakacağız. Beslediğimiz balıkların ihtyiacı olan bitki hangisi ise o bitkiyi tercih etmeliyiz. Yanlış bitki almamızın balık için bir faydası olmaz. Balıklarımız bitkiyi yiyebilirler. Öncelikle uyumlu olan bitkiler arasından bitki seçimini yapmalıyız.

    Uyumlu olan bitkilerden seçim yaparken ise maddeliyecek olursak seçim için;
    1-) Kökü gelişmiş ve uzun olmalı alacağımız bitkinin. Kökü olmayan veya kısa köklü bitkiler akvaryumumuzda tutunamaz, kısa sürede kaybolur.

    2-) Bitkinin yapraklarını inceleyeceğiz. Yapraklarında çürümüş yaprağı olmayan ve sağlam yaprak sayısı fazla olan bitkileri almalıyız. Bitkiler fotosentez ile beslendikleri için yaprak sayısı ve yapraklarının durumu önemlidir.

    3-) Bitkimizin gövdesini kontrol etmeliyiz. Gövdeis kırık olan bitkileri tercih etmemeliyiz. Gövdesi ne kadar kalıno lursa bitkinin akvaryuma tutunması o kadar kolay olacaktır.

    4-) Bitki üzerindeki yapraklarda bol damarlı olanı tercih edin. Yaprak üzerindeki damarlar kök ile yapraklar arasındaki besin transferini sağlar.

    5-) Alacağımız bitki çiçek açan türlerden ise çiçek açmış yada açmak üzere olan bitkileri tercih etmeliyiz.

    Bitkimizi online magzalardan alıyor isek;

    Günümüzdeki online mağzaların çoğundan alış-veriş yapmış biri olarak almış olduğum bitkilerden hiçbirinde çürük , bozuk olarak gelen olmadı ve tanışmış olduğum , konuşmuş olduğum herkes aynı durumdan bahsediyor. Günümüzdeki firmalar prensip olarak kaliteyi ucuza ulaştırmayı hedeflendiğinden bu konuda içiniz rahat olabilir.

    Online magzalarda bitkinin balığınız ile uyumuna dikkat edin ve alacağınız birden fazla bitki ise su değerlerlerini ( pH , sertlik , sıcaklık ..) kontrol edin , bir birine yakın su değerleri isteyen bitkileri tercih etmelisiniz.

    Bitkimizi aldık ve evimize geldik. Akvaryuma dikerken nelere dikkat etmeliyiz ?

    - Öncelikle boş bir kaba su koymalyız ve bitkilerimizi o su için de belli bir süre bekletmeliyiz. Hatta temiz su ile bitkilerimizi yıkayabiliriz. Üzerlerinde salyongoz yumurtaları olabilir , mikroorganizmalar olabilir. Yıkama işlemi bitkkiten sonra bir makas yardımı ile bitkilerimizin köklerinden az bir yeri kesmeliyiz. Bunu yaptıktan sonra bitkimizi akvaryumda nereye ekeceğimizi araştırmalıyız. Genel olarak ön plan bitkileri kısa boylu , çayırı anımsatan bitkilerdir. Orta plan bitkileri gübre ihtiyacı yükseğe yakın olan , yapraklı , orta boylu bitkilerdir. Bu bitkiler yavrular için güzel bir yuvadır. Arka plan bitkileri uzun yapraklı , büyük ve genel olarak dağılarak büyüyen bitkilerdir. Arka plan bitkisi en kolay şekil de kendini belli eder. Nedeni ise arka plan bitkisi ön plana ekemezsiniz. Büyük olduğu için arkadan geçen balığı görmenizi engeller. Ve yine arka plan bitkisi akvaryumlarda şart olan bitkilerdir. Genel olarak bitkiyi nereye ekeceğimizi kararlaştırdık ve bitkilerimizi ektik. Bitkilerimizi ekerken kumu ne çok fazla yığmalıyız ne de çok azaltmalıyız. Azaltırsak bitki yukarı çıkabilir , falza yığarsak gübre ihtiyacını gideremez. Bu yüzden orta kıvamda bırakmalıyız. Ve bitkilerimizi ektik. Şimdi akvaryumumuzun ışığı kapatmalıyız. 3-4 gün akvaryum ışığını sadece balıklara yem vermeden önce açmalıyız. Yem verdikten sonra tekrar kapatmalıyız. 2. yada 3. gün akvaryumumuzun suyunu %25-30 oranında değiştirmeliyiz. Bitkiler yumşak suyu daha çok sever ve daha rahat büyür.
     
  2. serhanbelli

    serhanbelli Active Member Üye

    Bilgiler için sağol...
     
  3. DoganBeq

    DoganBeq Active Member Üye

    aydınlatıcı bilgiler için tşkler
     

Sayfayı Paylaş