bu iddialar doğrumudur acaba...???

Konusu 'Tartışma, Anket ve Soru Cevap' forumundadır ve p a r s tarafından 31 Ağustos 2009 başlatılmıştır.

  1. p a r s

    p a r s New Member Üye

    arkadaşlar sırp yüksek uçucu kuşlarını bilirsiniz heralde bunlarla ilgili araştırma yaparken ilginç bir konuya rastladım. Bu konuda bilenlerin bilgilerinden faydalanmak için konuyu sizle paylaşmak istedim.

    **Bu ırkın geçmişi ile ilgili fazla bir bilgi yok. Orta çağlarda Türk'lerin Sırbistan'a getirdiği güvercinlerin Yunan ve Macar ırklarına kırılmasıyla elde edildiği ırkın eski tarihi bilgisidir.fakat bu ırkın atasının illirian güvercini(Columba İlliyrica) olduğu öğrenilmiştir.Osmanlının sırbıstanı almasından dolayı sırbıstana yerleşen türkler çoğu taklacı olan(tepesiz) bir çok güvercin ırkını da buraya getirmişlerdir.İllian güvercininin bu ırklarla kırılması sonucu Sırp yüksek uçucusunun oluşumu başlamıştır.


    SIRP YÜKSEK UÇUCUSU
    Bu ırkın geçmişi hakkındaki tarihi bilgilerin Golubovi Letaci kitabının basılmasından sonra değişmesi ilginç. Benim kişisel görüşüm; bu değişimin ırkın Türkler le ilgisini azaltmak gibi bir amacı var. Orijinal bilgi Sırbistan'a gelen bir Türk ırkınına Yunan ve Macar ırkları sokularak yapılan çalışmalar sonucu elde edildiği iken. Türk bağlantısının ikinci plana itildiği başka bir bilgi ortaya çıkıyor ve ırkın tarihi olarak kabul ediliyor. İlginç olan başka bir olay ise Josip Pekoviç'in yazdığı kitapların içeriğinin Golubovi Novije Rase kitabının yazarı Bora Vasiç'in verdiği bilgilerle içli dışlı olması. Josip Pekoviç'in Sırp Yüksek Uçucusunun tarihindeki değişiklikleri yapma teşebbüsleri zamanında Bora Vasiç'in dünya ya Dolapçı ırkımızı Pristina Roller, İzmir makaracısınıda Sarajevo Roller olarak tanıtma çabalarına benzer. Bu bağlantı Sırp ırkı hakkında verilen bilgilere şüphe ile bakmama neden olduğundan, Jovan Martinivoiç'in tarihi araştırma yaparken rastladığı o müthiş bilgiyi araştırmak istedim.
    Martinivoiç'in rastladığı bilgi, 1884 yılında, Kosova'nın Pec (Pek) şehrinin tarihi sulama sistemlerinin Babilon sulama sistemlerine benzerliği üzerine yaptığı çalışma amacıyla ziyaret eden İngiliz arkeolojist A. J. Evans'ın Belgrat'da bir güvercin yetiştiricisiyle yaptığı konuşmanın bir parçası. Babillon aşığı Evans'ın Kosova'da su kanallarının yanında İllirian çoban köpeği, mezapotamya ırkı benzeri eşşek ve küçük atlarada rastladığını anlatan bu kısımda Evans'ın güvercin yetiştiricisine "Eğer güvercinlerinizin atalarını görmek istiyorsanız, Pee (kitabın bir önceki kısmında Pec ve Pek olarak bahsedilen şehirle aynı isimin yazı hatası olabilir?) şehrine git. Orada bunların atası olan İllian Güvercinini görebilirsin" demesi. Konuya milliyetçi bir bakış açısıyla bakması meşhur olan Pekanoviç'in bir başka buluşu ise taklacı ırkımızın da yine İllian güvercininden geldiği. Maalesef bu konuda Sırp Yüksek Uçucusu hakkında gösterdiği kaynak kadar bile bir açıklama yok.

    Bu ırkın Türklerle ilişkisi üzerine beyin jimnastiği yapmak istenirse TGYB forumlarında bahsedilen iki değişik noktanın göz önünde bulundurulması gerektiği düşüncesindeyim:

    1) Festakkalılar:
    Denizli'nin Çal ilçesinde köylüler tarafından Katal kuşu ve şehir merkezindekilerinde Köy kuşu ismiyle andıkları kuşların Sırp yüksek uçucusu ile ilişkisi olup olmadığını irdelemek ilginç bir araştırma olabilecek kapasitede bence.

    [​IMG]
    [​IMG]

    Irk hakkında arkadaşımız sayın İskender Damgacı'nın bizlerle forumda paylaştığı bazı bilgiler;
    "Katal kuşlarıyla Sırp yüksek uçucularının aynı kuşlar olduklarını söylemek gülünç bir iddia olur. Bununla beraber Sinan bey'in verdiği bilgilerle benim Katal kuşları hakkında yüzeysel bildiklerim arasında yakın olanlar var. En iyisi bende katal kuşlarıyla ilgili bilgi ve gözlemlerimi aktarayım. Belki gelecekte yapılacak çalışmalara bir yararı olur.

    Katal kuşları adıyla bildiğimiz güvercinlerin tamamı tepelidir. Büyük çoğunluğu üstten bakıldığında 90 derece köşeli görünen festakka adı verilen bir arka tepeye sahiptir. Sırp yüksek uçucuları gördüğüm kadarıyla parmak tepe formundalar. Onlara eskiden sırbistan bölgesinde Türkler tarafından "Feslice" adının verilmesi acaba bu sebepten olabilir mi? İlginç bir konu...

    Katal kuşları pırıltı duyarlılığı olmayan kuşlardır. Hava marifetleri yoktur. Yavaş kanat atışlarıyla yuva üzerinde dar dairelerle uçarlar, fazla yükselmezler. Kümeste barındırılmazlar. Köy evlerinin saçak altlarında yapılmış tekdüze follarda yuvalandırılırlar. Çok iyi yavru bakıcısıdırlar. Dönek yetiştiren arkadaşlarımızdan bazıları tel salmalar yaparlar ve Katal kuşlarına burada yavru baktırırlar. Yuvalarına ve yavrularına karşı çok iştahlıdırlar. Dişiler bile yuvaya çıktıklarında ve yavruya bakmadan önce gürül gürül öterler. Abartılı biçimde kanat açıp kuyruk sürürler. Yanlarına yaklaşıldığında veya bir yere kapatıldıklarında sürekli vuklama sesleri çıkarırlar.

    Paçasız, dik duruşlu, orta irilikte sağlam bünyeli kuşlardır. El değmeden çoğalırlar, ne verilirse onunla yetinirler. Tam bir köy-bahçe kuşudur. Öncelikle Çal sonrada Çivril ilçemizde evlerde çok yaygındır. Alınıp satılmazlar, maddi değerleri yok hükmündedir. Köylerde tanıdığınız varsa ancak geceleyin merdiven kurup yakalayarak bu kuşlara sahip olabilirsiniz

    Çal ve Çivril ilçelerimizin halkı Kayı boyundandır. İki ilçenin arasında yer alan eski panayır alanında sadece tarihi bir minare kalıntısı ayaktadır ve bu bölgeye Kayı Pazarı denilir. Kayı boyu mensuplarının bölgeye girişi yaklaşık 1230'lu yıllardır. Bu bilgileri şunun için aktarıyorum; Sırbistan bölgesine göç eden/yerleştirilen eski Türkler eğer Kayı boyundansa Katal kuşlarının Sırp Yüksek Uçucuları'nın atası olma olasılığı artar. Bu bir tahmindir, kişisel düşüncemdir. "

    2) Trabzon Tepelileri:
    Yine TGYB forumunda Avustralya'dan arkadaşımız sayın Engin Salim Gürkan'ın bizlerle bu konu hakkında paylaştığı tecrübelerinde, Avustralya'ya o zamanlar soyları neredeyse kaybolmak üzere olan Trabzon asıllı 4 damar götürdüğünü ve bu 4 kanı birbirine kırarak Sırpların getirdiği kuşlardan daha üstün uçuşa sahip olanını uçurduğunu söylüyor. Engin arkadaşımız Avustralya'da şu an Yugoslavya'dan gelme 6 soy olduğunu ve bunların 4 ünün bahsedilen Trabzon kuşları ile aynı özellikleri taşıdığını anlatıyor. Bu Trabzon asıllı kuşların geçmişinden bahsederken, Engin arkadaşımız "Benim yaşlılardan dinlediğim Osmanlının Balkanlar'a gönderdiği insanları korumak amacıyla Lazları seçmiş olması ve buralara giderkende bu askerlerin ailelerinin bu kuşlarıda yanında götürdükleri" diyor.

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  2. ZEYNAL YÖRÜK

    ZEYNAL YÖRÜK Konuk Konuk

    RE: sırp yüksek uçucusu aslında sırp değilmiş

    ellerinize sağlık. paylaşım için teşekkürler..
     
  3. serhanbelli

    serhanbelli Active Member Üye

    RE: sırp yüksek uçucusu aslında sırp değilmiş

    Paylaşım için tşkler...
     
  4. p a r s

    p a r s New Member Üye

    RE: sırp yüksek uçucusu aslında sırp değilmiş

    tamamda arkadaşlar doğrumudur değilmidir neden görüşlerinizi belirmiyosunuz :)
     
  5. DoganBeq

    DoganBeq Active Member Üye

    RE: sırp yüksek uçucusu aslında sırp değilmiş

    paylaşım için tşkler
     
  6. p a r s

    p a r s New Member Üye

    iide arkadaşlar kimse demiyo doğrumudur nedir yani bu
     
  7. ZEYNAL YÖRÜK

    ZEYNAL YÖRÜK Konuk Konuk

    Tamamda doğruluk payını okuyrak anlayamayız.. bu konuyu bu kuşu besleyene ucurana menşeini bize izah edebılcek bırıne sormak lazım...
     
  8. p a r s

    p a r s New Member Üye


    tamam işte bende soruyorum yokmu bilen :thinking:
     
  9. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    bu ırktan anlamadıgımdan bilenlerin bizi aydınlatmasından yanayım .saol hemso ama dogru olabilir
     
  10. p a r s

    p a r s New Member Üye

    walla hemşo bilen yok sanırım ya :)
     

Sayfayı Paylaş