Balık Satınalırken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Konusu 'Akvaryum Ve Deniz Canlıları' forumundadır ve urfalıkadir tarafından 16 Ağustos 2009 başlatılmıştır.

  1. urfalıkadir

    urfalıkadir Member Üye

    Akvaryuma merak sardınız.Biraz bilgilenip akvaryumunuzu kurdunuz.Akvaryumunuzda azot döngüsünü yakaladıktan sonra, sıra balık almaya ve akvaryumunuzu canlandırmaya geldi.
    Akvaryum balıklarınızı satın almadan önce, hangi türleri satın alacağınızı, satın alacağınız balıkların beslenme biçimlerini ve doğal ortamlarındaki su değerlerini araştırdıktan sonra akvaryumcuya girip, iyi gözlemler yaparak balıkları satın alabilirsiniz.

    Peki iyi bir gözlemde balıkların sağlıklı olup olmadığını nasıl tahlil edebiliriz?İşte Balık satın alırken Dikkat etmeniz gereken kurallar ve hastalık belirtileri:
    İyi bir gözlemde, akvaryumcunuzda bekleme ve gözlemleme süresi 5-10 dakika olmamalıdır.Alacağınız balıkların bulunduğu tankı uzun süre gözlemlenmeli ve hatta imkan olursa, ki bu akvaryumcunuzla kuracağınız iyi diyoloğa bağlıdır; balıkların yeme karşı duyarlılığını takip etmekle işe başlamalısınız.Bunu Dışında gözlemlerinizi aşağıdaki balık davranışlarına dikkat ederek sürdürmelisiniz:

    *Balığın gövdesi ve yüzgeçleri üzerinde, lekeler, lezyonlar , beyaz ve gri yamalar olmamalıdır.

    *Balıkların kuyruk ve yüzgeçlerinde, yırtılmalar ve erimeler olmamalıdır.

    *Solungaçlarının yanında kırmızı çizgiler ve yaralar olmamalıdır.

    *Balıklar suyun yüzeyine çıkmış ve zor nefes alır vaziyette olmamalıdır.

    *Yüzgeç ve kuyruklar açık olmalı ve kapanmış olmamalıdır.

    *Balık , dipteki çakıllara ve akvaryum dekorlarına sürtmemelidir.

    *Balığın yüzme şekline dikkat edilmelidir.Olağandışı yalpayarak yüzme, panik yüzme ve yukarı sıçrayarak , tekrar dibe inip orada hareketsiz bekleme balığın hastalığına işarettir.

    *Balık satın alacağınız tankta çok sayıda ölü balık bulunuyorsa, alacağınız balıkta da hastalık olabilme riski fazladır.

    *Balıkların akvaryumcunuz tarafından ne zaman satın alındığıda çok önemlidir.Genel kanı, akvaryumcuya 2-3 gün önce gelmiş ve bulunduğu ortama adapte olmuş sağlıklı balıkların alınması yönündedir.

    Ayrıca balığın sağlıklı olduğundan emin olduktan sonra, akvaryumunuza uygun büyüklükte olup olmadığını gözlemlemeniz veya bilgi sahibi olmanız gerekir.Akvaryumcuda büyüklüğü uygun görülüp alınan genç bir balık, olgun yaşına ulaşınca epey iri olup, akvaryum büyüklüğüne uygun düşmeyebilir ve geri vermek zorunda kalabilirsiniz.



    Yukarıda belirtilen kurallar, kendi tankınızdaki gözlemler açısından da önemlidir.Çünkü yukarıdaki davranışlardan veya belirtilerden herhangi birine sahip bir veya birkaç balığınız varsa, hastalık söz konusu olabilir ve hasta balık akvaryumdan karantina tankına alınarak, hastalığın diğer balıklara ve tüm tankınıza iletilmesi önlenmiş olur.

    Gözlem, akvaristlerin asla boşlanmaması gereken bir eylemdir.Çünkü bir çok akvarist veya akvaryum sempazitanı , erken teşhis edemediği hastalıklardan dolayı tanktaki tüm balıklarını kaybetmiştir.Örneğin balığın yemlenmesini gözlemlerken, 2 günden fazla süredir yem yemeyen bir balığın, hastalanmış olabilme ihtimali gözönüne getirilip, tedavisine başlanmalıdır.(Akvaryuma yeni koyulan balıklar hariç.Balık yeni ortamına alışana kadar, birkaç gün yem yemeyebilir)
     
  2. ibo

    ibo Active Member Üye

    Emeğinize sağlık çok güzel bir çalışma olmuş paylaşımınız için teşekkürler.
     
  3. urfalıfatih

    urfalıfatih Active Member Üye

    Paylaşım için teşekkürler
     

Sayfayı Paylaş