AKVARYUM BALIĞI ÜRETİMİNİN TEMEL KURALLARI

Konusu 'Bakım,üretim,hastalık' forumundadır ve guvercinurfa tarafından 17 Ocak 2009 başlatılmıştır.

  1. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    Akvaryum balığı üretiminden söylemek istediğimiz; Lepistes, Plati veya Kılıçkuyruk gibi normal akvaryumda da kolaylıkla kendi kendine üreyebilen canlı doğuran balıklar değil, daha çok yumurtlayan balıkların üretimidir.

    Üretimini yapacağımız balıkları öncelikle çok iyi tanımalıyız. Onların doğal ortamdaki yaşam koşullarını, çiftleşme döneminde iken içinde bulunduğu suyun özelliklerini ve bu dönemde gösterdikleri özel davranış şekilleri bilinmelidir. Balıklar genellikle tam olarak istedikleri şartları taşımayan suda da yaşamlarını sürdürebilirler. Ancak yumurtalar veya yumurtadan yeni çıkan yavrular çok daha hassastırlar. Su sıcaklığı. pH, suyun sertliği, ışık v.b. faktörler çok daha iyi ayarlanmalıdır. Yeterince uygun olmayan koşullarda yumurta edilmiş olsa bile, yumurtalar bu suda ya gelişemez ya da sperm tarafından döllenemeden ölür.

    Damızlıkları seçerken daha çok aynı akvaryumda yaşayan ve birbirlerine ilgi gösteren çiftler tercih edilmelidir. Bu balıklar sağlıklı olmalı ve çiftleşmeye hazır olduklarını gösteren davranışları sergilediklerine dikkat edilmelidir.

    Damızlıkların bakımına önceden başlanmalı ve çok iyi koşullarda bakılmalıdırlar. Yumurtlama öncesinde ve sonrasında damızlıklar yeterli bir şekilde doyurulmalıdır. Ancak bu sırada akvaryumda yem artığı kalmamalıdır.

    Üretim akvaryumu çok temiz olmalı ve mümkünse tamamen camdan yapılmış olmalıdır.

    Su bitkileri üretim akvaryumuna konmadan önce temiz su ile iyice yıkanmalıdır. Akvaryuma yerleştirilecek bitkiler; üretilecek balığın türüne göre en uygun ortamı sağlayan bitkiler olmalıdır.

    Havalandırma ve filtrasyona bir süre ara verilmelidir.

    Üretim akvaryumuna fazla ışıklandırma yapılmamalı buna karşın sabah güneşini görmelidir. Yumurta olup olmadığını kontrol etmek istiyorsak, damızlıklar atıldıktan bir gün sonra el feneri kullanarak gözlemimizi yapabiliriz.

    Balıkların çoğunluğu yumurtalarını yerler. Bu sebeple, yavru bakımı yapan balıklar hariç olmak üzere, yumurtlama olur olmaz damızlıklar akvaryumdan alınmalıdır.

    Yumurtlama olduktan sonra akvaryum karartılmalı ve sürekli olarak direkt ışık verilmemelidir. Ancak belli aralıklarla el feneri yardımıyla kontrol edilip, yumurtalarda mantar olup olmadığı izlenmeli, mantarlaşma varsa dikkatli bir şekilde mantarlaşan yumurtalar pipetle akvaryumdan uzaklaştırılmalıdır. Yine yavrular yumurtadan çıktıktan sonra bir süre ışık verilmemesi gerekir.

    Yavrular yüzme belirtisi gösterir göstermez ilk yemlemeye başlanmalıdır. Özelikle yavrularda yedek besin deposu bittiğinde en kısa sürede canlı yemle beslenmesi gerekir. Yem miktarı yavruların tüketebileceği kadar olmalı, akvaryumda yem artığı kalmamalı ve zemin kirlenmemelidir.
     
  2. AHMET ESEN

    AHMET ESEN Active Member Üye

    SAOL FEHMİ ELLERİNE SAĞLIK.
     
  3. mirocu sercan

    mirocu sercan New Member Üye

    elıne saglık fehmı abı
     
  4. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    sizler sagolun
     
  5. ZEYNAL YÖRÜK

    ZEYNAL YÖRÜK Konuk Konuk

    fehmı ellerine sağlık..
     
  6. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    yorum için saol zeynal
     

Sayfayı Paylaş