700 yıllık tarih yok oluyor.

Konusu 'Basında güvercin' forumundadır ve filocu63 tarafından 26 Ocak 2009 başlatılmıştır.

  1. filocu63

    filocu63 New Member Üye

    Türkiye'ye ait olan "Sebap", "Hünkari" ve "Selçuklu" başta olmak üzere güvercin ırklarının bozulmaya başladığı ve çeşitli yollarla yurtdışına çıkarılarak bazı ülkelerce sahiplenilmeye çalışıldığı, bu sürecin önüne geçilmesi ve korunmasının sağlanması amacıyla tescillendirilmesi gerektiği bildirildi.

    Mersin Güvercin Yetiştiricileri Derneği Başkanı Yaşar Başer, Türk tarihinde yaklaşık 700 yıllık geçmişe sahip olan güvercin yetiştiriciliğinin ülke genelinde 10 milyondan fazla meraklısı bulunduğunu söyledi. Türkiye’ye ait olan, başta "Sebap", "Hünkar", "Selçuklu", "Adana" ve "Ankut" gibi 50 civarında ırk bulunduğunu ifade eden Başer, çoğunun bilinçsiz yapılan çiftleştirmeler nedeniyle ırksal bozulma sürecine girdiğini ve özelliklerini yitirmeye başladığını öne sürdü ve şöyle konuştu: "Türkiye’nin 700 yıllık kültürel mirası, yanlış çiftleştirme nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu nedenle üreticiler, uzmanlardan oluşturulacak birim tarafından denetlenmelidir. Irklarımızın bir başka sorunu ise gerek gurbetçiler gerekse yurt dışından gelen güvercin meraklılarının götürmesiyle başlıyor. Yurt dışında giderek sayısı artan ve temeli Türkiye’ye ait olan cinsteki güvercinler, başka ülkelerce sahiplenilmeye çalışılıyor. Özellikle Avrupa ülkelerinde, düzenlenen festivallere bize ait güvercin ırklarıyla yaygın olarak katılım gözleniyor. Bu ülkelerin, tescillendirme girişimlerini başlatacağı endişesini taşıyoruz."


    Saraya özel

    HÜNKÁRİ güvercinlerinin anavatanı, tüm batılı kaynaklarda İzmir ve Manisa çevresi olarak tanımlanıyor. Bu inanılmaz güzellikteki ırk Osmanlı İmparatorluğu döneminde Manisa’daki Şehzade saraylarında geliştirilmiş. "Hünkari" adı da aslında buradan

    geliyor. O dönemde sadece sarayda yaşayanlar tarafından yetiştirilmesine izin verilen bu kuşların bazıları halk tarafından yakalanarak gizlice mağaralarda yetiştirilmeye çalışılmış. Hünkáriler, temel olarak iki sınıfa ayrılıyorlar:

    Blondinette (Gövde işlemeli) ve Satinette (Kanat ve kuyruk işlemeli)

    Manisa ve İzmir’de hálá büyük bir ilgiyle karşılanan bu ırk ne yazık ki Türkiye’de neredeyse tükenmiş durumda. Ancak son zamanlarda bazı yetiştiriciler, yurtdışından getirdikleri saf kan damızlıklarla bu geleneği yaşatmaya çalışıyorlar.

    bu makale hürriyet gazetesinden alınmıstır
     
  2. hacibes

    hacibes New Member Üye

    paylasim icin tesekkürler
     
  3. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    paylasımınız için teşekkürler
     
  4. ZEYNAL YÖRÜK

    ZEYNAL YÖRÜK Konuk Konuk

    paylaşım ıcın tesekkurler...
     
  5. şarabi43

    şarabi43 New Member Üye

    napalım işte sahip çıkamıyoruz malesef. artık avrupada kendı ırkları imiş gibi üretime geçiyor.
     
  6. BİROL

    BİROL New Member Üye

    YAZIK DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKMAMIZ LAZIM..
     

Sayfayı Paylaş