İsrail türkiyeden özür diledi

Konusu 'Güncel Haberler' forumundadır ve guvercinurfa tarafından 23 Mart 2013 başlatılmıştır.

  1. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    İsrail özür diledi, Erdoğan kabul etti
    İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Mavi Marmara baskınına ilişkin Başbakan Erdoğan'ı arayarak özür diledi.


    2010 yılında Mavi Marmara gemisine İsrail askerlerinin düzenlediği operasyonda 9 Türk'ün hayatını kaybetmesi ile kopma noktasına gelen Türkiye-İsrail ilişkisinde önemli gelişmeler yaşanırken, başta Başbakan Erdoğan tarafından sık sık dile getirilen "İsrail özür dilesin, tazminat ödesin" talebine olumlu yanıt geldi

    İsrail Başbakanı Netanyahu, Başbakan Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesinde Mavi Marmara baskını için özür diledi ve baskında hayatını kaybeden vatandaşları için tazminat ödemeyi kabul etti.

    Edinilen bilgiye göre, Başbakanlık kaynakları Netanyahu'nun Mavi Marmara baskını nedeniyle Türkiye'den özür dilediğini doğruladı.

    KASTİ DEĞİL

    İsrail Başbakanlığı'ndan yapılan resmi açıklamada ise şu ifadeler yer aldı:

    "Başbakan Netanyahu, can kaybına neden olan hatalar nedeniyle Türk halkından özür diledi."

    Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Netanyanu, Başbakan Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde ayrıca, dokuz Türk'ün öldüğü Mavi Marmara saldırısından ötürü duyduğu pişmanlığı dile getirdi ve "trajik sonuçların" kasti olmadığını söyledi.

    ERDOĞAN ÖZRÜ KABUL ETTİ

    Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, "İki başbakan, tazminat/âdemi mesuliyet konusunda bir anlaşma yapılması hususunda da mutabık kalmıştır" denildi.

    Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

    "Erdoğan'ın son dönemde iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdiği ve Filistin sorununa kalıcı bir çözüm için tüm çabalara desteğini yinelediği ifade edildi.

    Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bugün İsrail Başbakanı Sayın Binyamin Netanyahu ile telefonda konuşmuştur.

    Sayın Başbakanımız, Sayın Netanyahu’ya, Türk ve Yahudi halkları arasındaki ortak tarihe dayanan ve yüzyıllardır süregelen güçlü dostluk bağlarına ve işbirliğine değer verdiğini söylemiştir. Bölgenin barış ve istikrarı için hayati stratejik öneme sahip olarak gördüğü ilişkilerin son dönemde bozulmuş olmasının üzüntü verici olduğunu ifade etmiştir. Türkiye’nin, İsrail-Filistin ihtilafına iki devletli vizyon temelinde adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüm bulunmasına yönelik uluslararası ve bölgesel tüm çabalara desteğini yinelemiştir.

    Sayın Netanyahu, İsrail tarafından hadiseyle ilgili olarak yürütülen ve bir dizi operasyonel hatanın yapıldığına işaret eden soruşturma ışığında, can kaybına veya yaralanmaya yol açan her türlü hatadan dolayı İsrail adına Türk halkından özür dilemiş; Sayın Başbakanımız da söz konusu özrü Türk halkı adına kabul etmiştir.

    İki başbakan, tazminat/âdemi mesuliyet konusunda bir anlaşma yapılması hususunda da mutabık kalmıştır.

    Sayın Netanyahu ayrıca, İsrail’in, sivil halkın kullanacağı malların Gazze dâhil Filistin topraklarına girişine ilişkin kısıtlamaları esas itibariyle kaldırdığını ve sükûnet devam ettiği müddetçe bu durumun da devam edeceğini ifade etmiştir.

    İki lider, Filistin topraklarındaki insani durumun iyileştirilmesi için birlikte çalışmak konusunda mutabık kalmıştır."

    REUTERS HABERİ GEÇTİ

    Reuters İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Mavi Marmara baskını için Türkiye'den özür dilediğini duyurdu.

    Başbakan Erdoğan'ın İsrail'in özrünü kabul ettiğini belirten ajans, Erdoğan'ın normalleşme konusunda Netanyahu ile aynı fikirde olduğunu belirtti. İsrail'in Mavi Marmara'da ölenlerin ailelerine tazminat ödenmesini kabul ettiği belirtildi.

    OBAMA AÇIKLAMA YAPTI

    ABD Başkanı Obama, yaptığı yazılı açıklamada Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini belirtti.

    ABD'nin Türkiye ve İsrail ilişkilerine verdiği önemin altını çizen Obama, "Bölgesel barış ve güvenlik açısından Türkiye-İsrail arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesine büyük önem veriyoruz" dedi.

    OBAMA DA GÖRÜŞMEYE KATILDI

    Haaretz gazetesi, Netanyahu ile Erdoğan arasındaki görüşmenin Cuma öğleden sonra Obama-Netanyahu buluşması sırasında meydana geldiğini ve 30 dakika sürdüğünü belirttiği haberinde "Bir noktada Obama da, görüşmeye katıldı" dedi.

    'DERİN İŞBİRLİĞİ' VURGUSU

    Obama açıklamada, "Görüşmenin iki lider arasında bu ve diğer birçok mücadele ve fırsat konusunda daha derin işbirliği sağlayacağından umutluyum" dedi.

    EN SON TEMAS VAN DEPREMİNDE
    Mavi Marmara saldırısında 9 Türk'ün öldürülmesinin ardından Türkiye ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkiler donma noktasına gelmişti. Başbakan Erdoğan ile İsrail Başbakanı Netanyahu arasında en son 2011'deki Van depreminde bir telefon görüşmesi gerçekleşmişti. Van depreminde Erdoğan'ı arayan Netanyahu, geçmiş olsun dileğinde bulunmuş ve yardım teklifinde bulunmuştu.
     

Sayfayı Paylaş