çulluk hakkında bilgi

Konusu 'Diğer Doğa kuşları' forumundadır ve guvercinurfa tarafından 27 Şubat 2011 başlatılmıştır.

  1. guvercinurfa

    guvercinurfa Well-Known Member Yönetim Üyesi

    Yurdumuzda görülen uzun gagalı boz renk üzerine açık ve koyu kahverengi çizgili ve benekli bütün kuşlara çulluk denilmektedir.
    Havaların soğumaya başlamasıyla çulluk, Kuzey Avrupa ülkelerinden, Rusya'dan ve Balkanlar'dan Türkiye üzerinden yurdumuza doğru göçe başlar. Çulluklar büyük sürüler halinde göç yapmazlar.Eylül ayı başlarında sular don yapmaya başladığında ve havalar sertleştiğinde göç yüksek kesimlerden önce alçaklara doğru başlar.İsveç'teki çullukların bir kısmı Norveç sahillerine geçer ve oradan Kuzey denizini aşarak İskoçya'ya, İngiltere' ye ve İrlanda' ya dağılırlar. İsveç' teki çullukların bir diğer göç yolu, Baltık denizini aşmak koşuluyla Danimarka ,Almanya,Hollanda,Belçika ve Polonya'dır.Havalar daha da soğudukça kuşlar Avrupa' nın iç kesimlerine yayılırlar, hatta Elbe, Mein, Oder ve Tuna nehirlerinin vadilerini izleyerek Akdeniz'e inerler. Çulluğun Kuzey Kıbrıs' ta ilk görüldüğü günler Kasım ortalarına rastlar, ama asıl, kasım sonu ile aralık ayı içinde önce kıyılara yakın yerlerde kendini gösterir. Kötü hava koşulları arttıkça çulluk güneye, kendine rahat besin bulabileceği yerlere doğru göçüne devam eder. Kıbrıs'ta Çulluk'u ilk olarak kuzey sahilindeki avcılar karşılar. Çulluklar şubat ve mart aylarında dönüş yolculuğuna başlar ve doğduğu yerlere kuzey ülkelerine doğru göçe başlarlar. Göç genellikle geceleri olur.
    ÖZELLİKLERİ:
    Erişkinlerin 23-28 cm uzunluğu ve 39-45 cm kanat açıklığı vardır. Kısa yeşilimsi gri bacakları ve çok uzun düz koyu renk gagası vardır. Göz boyunca koyu bir çizgi ile, yukarısında ve aşağısında açık çizgiler vardır. Kanatlar, sivri uçludur.
    YAŞAM ALANI:
    Onların üreme habitatları, Kanada ve kuzey Birleşik Devletler'de bataklıklar, turba bataklıkları, tundra ve ıslak çayırlardır.

    BESLENME VE DAVRANIŞ:
    Bu kuşlar, yumuşak çamurda araştırarak veya görerek yiyeceği alırlar. Çoğunlukla, böcekler ve yer solucanlarını hem de bitkisel materyalleri yerler. Bu iyi kamufle olan kuş, genellikle ürkektir ve kendini yer bitki yaşamıda gizler, ve yakınca yaklaşan olduğu zaman sadece ürküp uçar. Yırtıcıları şaşırtmak için havada zig zag çizerek uçarlar.
     
  2. urfalıfatih

    urfalıfatih Active Member Üye

    paylaşım için teşekkürler
     

Sayfayı Paylaş