ÇORUM ÇIPLAKLARI RESİM VE ÖZELLİKLERİ

Konusu 'Taklacılar' forumundadır ve AHMET ESEN tarafından 26 Aralık 2008 başlatılmıştır.

  1. AHMET ESEN

    AHMET ESEN Active Member Üye

    Çorum çıplakları adından da anlaşılacağı üzere Türkiye’nin Çorum iline has bir güvercin ırkıdır. Bahse konu olan güvercinimizin adını memleketin dört bir yanındaki kuş severler bilmesine rağmen bu kuşu layıkıyla tanımamaktadırlar. Öyle ki paçası olmayan ancak takla atan her kuşa ‘’Çorum çıplağı’’ demişlerdir.

    Bizim, böyle bir makaleyi yazmamızın nedeni, memleketteki güvercin severlerde yanlış yerleşmiş ‘’Çorum çıplağı’’ anlayışı, doğru bilgilerle değiştirerek çorum çıplağı ırkının standartlarının oluşmasına katkı sağlamaktır. Böylece bu ırk, güvercin yetiştiriciler nezdinde layık olduğu yere gelecektir.

    FİZİKİ ÖZELLİKLERİ:

    Ağırlık: 300 gr +- 50 gr

    Kuyruk üstü yağ bezesi: Çorum çıplağında kuyruk üstü yağ bezesi vardır.

    Kafa yapısı: Çorum çıplaklarının yuvarlak bir kafası vardır. Irkına göre uzun ve yassı kafa yapısı olanlar da vardır.Bu biçim kafa yapısındaki güvercinlere ÇEKİÇ KAFA denir ve genelde beyaz çorum çıplaklarında bulunur.

    Gaga yapısı: Gaga rengi govalalarda siyahtır. Sütbeyaz ve çillide kemik rengindedir. Gaga orta uzunlukta ince ve narin yapılıdır. Mardin taklacılarına göre daha küçük ve yuvarlağımsı bir gaga üstü burun eti bulunan çorum çıplağının burun eti rengi beyazımsı ve hafiften pütürlüdür.

    Göz ve çevresi: Göz bilindiği üzere beyaz renk güvercinlerde genellikle siyah olur. Gözü çevreleyen göz kapakları beyaz ve çift kattır. (Çorum’da buna gözü KAYTENİ denir) göz rengi, govalalarda genelde sarı ya da kırmızıdır ancak nadiren ŞEŞ GÖZ dediğimiz çakır gözlü govalalar da bulunmaktadır. Siyah ve mor govalaların, sütbeyaz çorum çıplağıyla; eşleşmesinden doğan çorum çıplaklarının gözlerinin rengi kırmızı ve beyaz karışık olabilir; bu renk gözlere AKITMALI GÖZ denir.

    Boyun ve gerdan: Boyun kısmı, govalada aranan özellikler içerisinde önemli olanıdır. Boyun tüyü mor renkte olmalıdır ve bu renk boyundan itibaren kursağa kadar uzanmalıdır. Morluğun bittiği yerden itibaren alt kısmında kesme dediğimiz aklık (beyazlık) başlar. Kesme, govalada önemli bir estetik özelliktir. Kesmesiz govalalar da olur ancak estetik olarak kesmeliler daha makbuldür. Mor govalaların gıdık altında veya boynun yan taraflarında nadiren nokta şeklinde ya da küme küme beyazlıklar bulunabilir buna GERDAN veya GÜMÜŞ GERDAN GOVALA denilir. Çorum çıplaklarına kesinlikle göğüste gül bulunmaz. Örneklerine de rastlanmamıştır.

    Kanat-kuyruk oranı: Kanat govalalarda en az 6 beyaz telekle başlar ve 10-11-12 ye kadar çıkar. Makbul olan 8-9-10’dur 11 ve üzeri olanların dirseklerinde beyazlıklar olur ki buna MUSKALILIK denir. Ayrıca 8×8 olursa bunlara 16’lılı derler. Kanat üzerindeki şeritlere Çorum’da ELİF denir ve bu elifler kestane-kahverenginde olur. Siyah elifli govalalar da vardır ancak bunlar beyazlarla çiftleştirilen mor guvalalarda görülür. Kanat üzerinde ve boynunda beyazlığı fazla olan govalalara ALAŞAR denir.
    Govalada, kuyruk rengi de mor olmalıdır. Göğsü ve kuyruğu koyu renk mor olanlara KARABAŞ KARAKUYRUK denir. Çorum çıplaklarında kuyruk tüyü sayısı genelde 12’dir nadiren 13’e çıkar ki bunlara pek itibar edilmez. Aynalı kuyruk govalalar da bulunmaktadır.

    Ayaklar ve bilekler: Çorum çıplaklarının ayak yapıları ince ve narindir. Ayak bileklerinin rengi koyu renk kırmızıdır. Tırnakları beyazdır. Ayaklarında hiç paça bulunmamalıdır. 8mm genişliğinde künye ayakları için uygundur. Ayaklarında paça olmaması kuşun saflığına delalettir. Çorum çıplakları paçalı taklacılarla çiftleştirilince ayakları tozluklu -ne paçalı ne paçasız- kuş çıkar. Çorum’da bu tür kuşlara MIK AYAK denir (Burada şu konuya temas etmek istiyorum: Çorum dışındaki illerde bazı yetiştiriciler çorum çıplaklarını başka ırk oyun kuşlarıyla çiftleştirerek kendi kuşlarının oyunlarını fazlalaştırmayı hedeflemiş, böylece melez bir ırk ortaya çıkarmışlardır. Bu ırk ne tam paçalı ne de paçasızdır.Paça güvercinlerde İNTERMEDİYER karakterli olduğundan çıkan yavrular da yarı paçalılık özelliği göstermiştir. Çoğu yere de bu kuşları ÇORUM ÇIPLAĞI diye satmışlardır. Bu yüzden Çorum çıplağının adı MARDİN KIRIĞI olarak yayılmıştır. Çorum çıplağı diğer güvercin ırkları gibi bir güvercin ırkıdır ve Çorum’da ve çevresinde hala severek besleyeni vardır.)

    Genel görünüm: Anadolu’daki diğer taklacı ırklara nazaran minyon tiplidir. Bu yüzden orta boy olarak değerlendirebiliriz. Hareketli, enerjik ve ürkek görünümleri vardır.Bulunduğu yere çabucak adapte olabilirler ve en ufak bir hareketle kolaylıkla havalanıp uçabilirler.

    Duruş: Çorum çıplaklarının ayakları hafif dışa doğru açık vaziyette durur.
    TGYB ARŞİVLERİNDEN ALINMIŞTIR. <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.guvercinbirligi.com">http://www.guvercinbirligi.com</a><!-- m -->

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  2. müslüm

    müslüm Member Üye

    bilgileriniz için teşekkürlerr...
     
  3. hacibes

    hacibes New Member Üye

    bunlardan bir cift beslemistim cok guzel takla atiyorlar
     
  4. eray

    eray New Member Üye

    evet abimde var iki çift süper oynuyorlar..
     
  5. uluhanmert

    uluhanmert Active Member Yönetim Üyesi

    çok guzel kusalr bunlar en kısa surede edınecem
     

Sayfayı Paylaş